Subnormalia, azaz Doktorland

Két verzió van:
A. bértollnokok vagyunk és a szociktól / libsiktől / narancsmanóktól / radikálisoktól kapott luxuslimuzinokkal osonunk atombunkertől atombunkerig;
B. hiszünk a kussolás bűnös mivoltában...

* * * * * * * * * * * * * * * *
Ha esetleg nem bírod magadban tartani:
subnormalia-kukac-freemail-pont-hu
* * * * * * * * * * * * * * * *

Blogz & linkz

Gulyásdemokrácia

Lashee

Mandiner

Medwe

Michael Knight

Oszkó Péter

Tóta W. Árpád

Vastagbőr

Véleményvezér

Zoli vagyok

+

Linkcsere partnerek





Google PageRank
blog

Portfolioblogger

Portfolio hírek

Hirdetés

Laszt kommentz

  • theos tzilag: "rokknyugger" Sok van . De nem homogén csoport egységesen kezelhető problémája. Valahová leírtam ,... (2018.08.23. 16:31) Omnipotens titánok
  • Szúrófény: @micimate: Tacitustól tudom, hogy azért lesz valakiből politikus, mert lopni akar. Jancsó Miklós "... (2014.08.02. 06:45) Egy illuzionista lázálma
  • Szúrófény: Nem messzi tájak felfedezője Demagógiában járt Göre Gábor Demagógia hatalmas, mondhatnám határt... (2014.08.02. 06:32) Álszent igazságosztás
  • Szúrófény: Abszurd mese Hol volt, hol nem volt az állami vagyon. A moszkvai világbirodalmon túl, az átláthat... (2013.05.29. 03:57) Abszurd vonal,...
  • Holnap Kapitány: Alternatív évértékelés, a hippikorszak muzsikájával: iloveyouso.blog.hu/2012/02/07/a_balkanra_tart (2012.02.08. 10:22) Az illuzionista hibajavítás
  • Utolsó 20

Trianoni emléknap az iskolákban

2010.10.10. 22:36 | jolanbela | 1 komment

Címkék: oktatás politika trianon nemzet ner narancsos forradalom vérpopulizmus

A jövő héten fog szavazni az Országgyűlés az iskolákban bevezetendő trianoni emléknappal kapcsolatos javaslatokról.

Én azt javasolnám: felejtsük el!

Ebben a formában.

Sajnos az egész javaslat ugyanazt a logikát hordozza magában, mint amire a jelenlegi politika épül: ellenségkeresés. Nem értelmes programokkal, elérendő célokat megjelölve igyekeznek a pártok maguk mellé állítani az embereket, hanem démoni ellenségeket kreálnak politikai riválisaikból.

Csodálkoznék, hogy ha azt hangsúlyoznák a tanárok az iskolában, hogy azért jutott annak idején trianoni sorsra az ország, mert az akkori politikai elit ugyanolyan kicsinyes, személyes önérdek által vezérelt, hataloméhes, felelőtlen emberekből állt, mint a mostani.

Miért? Mert egyszerű. Mert nem kell beismerni, hogy igenis a rossz oldalon álltunk és nem kell önvizsgálatot tartani, hogy hol hibáztunk. Mert megnyugodva másokat lehet hibáztatni majd. Mert a mocskos háborúnak mi nem részese, hanem elszenvedő mártírjai voltunk. Nekünk nincsenek háborús bűnöseink, hanem csak hőseink vannak. Voltaképp parányi magyarságunk heroikus küzdelmet folytat egy gonosz világ démoni szörnyeivel szemben.

A leegyszerűsítés valahol kényszer is, hiszen egy 12-13 éves gyereknek hogyan fogják elmagyarázni a világ komplexitását? Nehezen. De inkább sehogy. Inkább azt mondják majd neki, hogy a győztes hatalmak helyzetükkel visszaélve elvették országunk és népünk nagyrészét. És ha valakitől elvesznek valamit az rossz. Ezzel létre is hoztuk a gyerekekben a megfelelő érzelmi attitűdöt, megvan a közös ellenség, aki ellen egységbe lehet forrni, vagy nemzetileg össze lehet tartozni (éppen mikor, milyen a politikai kurzus ideológiája).

Persze kérdés: képes-e egy ilyen nép nem valami ellenében, hanem valami mellett életre kelni?

A bejegyzés trackback címe:

https://subnormalia.blog.hu/api/trackback/id/tr392361617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scala 2010.10.11. 00:32:05

Pszichológiában hasításnak hívják, az elhárító mechanizmusok egyike. És simán kajálja mindenki, pedig beteges. Már el is felejtettünk kompenzáltan gondolkodni, véleményt alkotni.
dr. Daubner Béla így írja le:
"A Hartmann-féle énfejlődés szerinti szeparáció-individuáció korszak jellegzetes elhárításmódja a hasítás, mely az ellentétes érzelmi színezetű tartalmak aktív széttárását jelenti a tudatban - egyéves kor után - amikor az integrációt már lehetővé tenné a kognitív funkciók érettsége.

Az elhárítás az ellentétes tartalmak érintkezéséből adódó feszültség kiküszöbölését szolgálja.
Otto F. Kernberg megfogalmazásában: a jó belső és külső tárgyreprezentációk megvédését a rosszaktól.

Ugyanakkor a hasítás akadályozza az integrációt, és szélsőségesen változó tudattartalmak és érzelmek kiszolgáltatottjává teszi az egyént. Egészséges fejlődés folyamán - az ÉN feszültségtűrő képességének javulásával - feleslegessé válik a hasítás, illetve az érettebb elhárítómechanizmusoknak adja át a helyét (elfojtás, reakcióképzés, szublimáció stb.).

A hasítás fennmaradása labilissá teszi a személyiséget, domináns elhárításként való megmaradása pedig borderline (határeseti) szerveződési szinten rekeszti meg a fejlődést: lehetetlenné téve mind az egységes Self-koncepció, mind a reális személy-percepció és érett tárgykapcsolati ( szeretetkapcsolat más emberekkel) viszony kialakítását.

Másik fejezet Elhárító mecahnizmusok - uaz. a könyv:
Hasítás

A Self és a tárgy ellentmondásos elemeinek aktív szétválasztása. Ezek az ellentétes belső tartalmak tudatosak maradnak (!), de térben és időben elkülönülnek, és nem hatnak egymásra. Habár a hasítás nem érzékelhető az újraközeledési fázis előtt (egy éves múlt gyerek, az anyjához közeledik vissza), eredete, kialakulása a a szimbiózis időszakára tehető. pl. borderline páciens terápiája során - mikor már jól teljesít - régi viselkedése miatt elmarasztalják egy bírósági tárgyaláson. Lemondja a terápiás ülést, megélése szerint a terápia hatástalan, a terapeuta nem tudja jól vezetni a terápiát, mindenki rossz, őt bántják, nem is érdemes élni, lehet, hogy öngyilkos lesz. Nem tudja elfogadni, hogy ő volt annak idején a rossz, és ennek következménye van most a jelenben - már sok a pozitív cselekvés, de csalódik. Csalódik a terapeutában aki nem mindenható, hogy megvédje őt, ezért el kell hagyni.
A terápia - melynek során pl. megszabadult súlyos gyógyszerfüggőségéből is -, rossz, nem védte meg az elmarasztaló bírói döntéstől.

A hasítás az újraközeledési időszakban alakul ki, azt követően, hogy a fájdalom és az öröm, a jó és a rossz,a tárgy és a Self legalább részben elkülönül egymástól.

A hasítás a társadalmi és vallási életben is nagyon gyakori. Futballrajongók rossznak tartják az ellenfelet, ha kikap a csapat. A politikai életünkben, társadalmi szinten, jelenleg a hasítás az uralkodó, amit minden nap megélhetünk. Minden probléma abból ered, hogy a kormány rosszul végzi a dolgát (ellenzék), minden probléma az előző kormány tevékenységéből ered, ők a hibások (kormány)." (2005.)

Más: majd írj kérlek Illés 'Nem. Megparancsoltam nekik.' Zoltánról. ;-)
süti beállítások módosítása