Subnormalia, azaz Doktorland

Két verzió van:
A. bértollnokok vagyunk és a szociktól / libsiktől / narancsmanóktól / radikálisoktól kapott luxuslimuzinokkal osonunk atombunkertől atombunkerig;
B. hiszünk a kussolás bűnös mivoltában...

* * * * * * * * * * * * * * * *
Ha esetleg nem bírod magadban tartani:
subnormalia-kukac-freemail-pont-hu
* * * * * * * * * * * * * * * *

Blogz & linkz

Gulyásdemokrácia

Lashee

Mandiner

Medwe

Michael Knight

Oszkó Péter

Tóta W. Árpád

Vastagbőr

Véleményvezér

Zoli vagyok

+

Linkcsere partnerek





Google PageRank
blog

Portfolioblogger

Portfolio hírek

Hirdetés

Laszt kommentz

  • theos tzilag: "rokknyugger" Sok van . De nem homogén csoport egységesen kezelhető problémája. Valahová leírtam ,... (2018.08.23. 16:31) Omnipotens titánok
  • Szúrófény: @micimate: Tacitustól tudom, hogy azért lesz valakiből politikus, mert lopni akar. Jancsó Miklós "... (2014.08.02. 06:45) Egy illuzionista lázálma
  • Szúrófény: Nem messzi tájak felfedezője Demagógiában járt Göre Gábor Demagógia hatalmas, mondhatnám határt... (2014.08.02. 06:32) Álszent igazságosztás
  • Szúrófény: Abszurd mese Hol volt, hol nem volt az állami vagyon. A moszkvai világbirodalmon túl, az átláthat... (2013.05.29. 03:57) Abszurd vonal,...
  • Holnap Kapitány: Alternatív évértékelés, a hippikorszak muzsikájával: iloveyouso.blog.hu/2012/02/07/a_balkanra_tart (2012.02.08. 10:22) Az illuzionista hibajavítás
  • Utolsó 20

Civil szervezetek a demokráciáért

2012.02.02. 11:30 | Dr. Klein Imre | 3 komment

Címkék: demokrácia civil szervezetek kedves vezető

Magyarország mai társadalmi, gazdasági problémáival kapcsolatosan a „kérdések válasz nélkül” helyzet jellemző. Akár tetszik, akár nem, észre kell venni, hogy részben adottságaink, részben a külső (nemzetközi trendek) hatásai, részben az elmúlt több évtizedes államvezetés manőverezései következtében az ország kiszolgáltatottsága, függősége minden korábbinál nagyobb lett.

A XXI sz.-ban egy ország nemzetközi megítélése a világpiacon kialakított hídfőállások számától és erősségétől függ, ehhez csak támogatást tudnak nyújtani a háttér és/vagy belső piac kiszolgálását biztosító kis- és középvállalkozások.

Ilyen trófeákkal meglehetősen kevéssé rendelkezünk, világpiaci részvételünk jellemzően más multinacionális cégeken keresztül, bizonytalan státusszal érvényesül. Nemzetközi potenciálunk tehát viszonylag alacsony.

Más oldalról, a jelenlegi kormány társadalompolitikája, a jogi környezet átalakítása – elsősorban az Alaptörvényen és a választási szabályozáson keresztül – olyan belpolitikai helyzetet teremtett, amelyben a fellépés az arányos, objektív érdek- és értékképviseletre az Európában szokásos keretek között szinte reménytelen, hatástalan.

Az ellenállás az orbánista burkolt diktatúrával szemben nagyobb társadalmi energiákat igényelne, amelyre az elkeseredés mocsarában egyre nehezebb jelentős tömegeket mozdítani. A társadalomban a csüggedés, kiábrándultság és beletörődés jelei mutatkoznak. A politikától való elfordulás csúcsot dönt napjainkban, a Szonda Ipsos felmérése szerint a pártoktól elfordulók aránya az összes szavazóra vetítve folyamatosan növekszik, jelenleg 57%. (2012.01.10.)

Az orbáni politika eddig sikeres taktikázása alapvetően a megosztás politikájára épül. Ez a cinikus, kegyetlen taktika, mely felőröl és legyengít, olyan társadalmi és egyéni károkat produkál, amelyből a felépülés hosszú és küzdelmes lesz. Ez az a magatartásmód, ami akadályozza a demokratikus érdekérvényesítést is, s melynek bemutatása, bel- és külföld számára történő megértetése a demokratikus ellenzék legelső és legfontosabb feladata kell hogy legyen. A megosztási politika, kihasználva világpolitikában részben a globalizációból adódó ellentmondásokat, most az Európai Unió felé fordul.

Brüsszel és számos külföldi állam már érzékeli, hogy hazánkban gondok vannak és gazdasági, politikai nyomást kezdtek gyakorolni a kormányra. Részleges tájékozottságuk azonban, nem elegendő a folyamat megállításához. Alapos és szakszerű felkészítésük nélkül könnyen áldozatul esnek az orbáni gátlástalan, hazugságoktól sem mentes retorikának. Ez a retorika, ami saját bevallása szerint is kétszínű (Origo; Népszava Online), most a forrásokat nem kímélő, céltudatosan mozgósított szimpátia tüntetéssel karöltve, félrevezetheti és megoszthatja a világ értékelését a magyarországi helyzettel kapcsolatban. A belföldi Orbán elleni küzdelem sikerének esélyeit nagymértékben csökkenti, ha az Európai Unió nem adja meg a támogatást a politikai eszközökkel helyreállítandó demokráciához.

A mai magyarországi politizálás, a nyílt színi demonstrációk, egy itthon eddig ismeretlen erő, a civil szervezetek felszínre kerülését eredményezte. Történelmi okokból, Európa nyugati országaival ellentétben, ez az érdekvédelmi szerveződés itthon gyerekcipőben jár, megerősödése még időbe telik.

A természetes fejlődésre azonban nincs idő. A civil szervezeteknek fel kell vállalni összetettebb feladatokat is, mint a szűk csoportérdek képviselése. A civil szféra feladata a fentiekből adódóan, ha tetszik, ha nem, mivel a hitelesség valószínűségét a legjobban hordozzák, hogy segítse a külföldi döntéshozók helyzetmegismerését, bemutassa és meggyőze a nemzetközi környezetet Orbán-féle hatalmi kör igazi lényéről és működésének potenciális veszélyeiről.

Az egyes szakmai kérdéseket érintő konkrét értelmezések, nemcsak a nemzetközi környezet, de a problémával közvetlenül nem foglalkozó itthoni tömegek számára is nehezen elérhetőek. Ahhoz, hogy az emberek ne csak „érezzék”, hogy valahol sántít a média törvény, hogy szorít a cipő az oktatásban, egészségügyben, közérthető, logikus módon kifejtett elemzések szükségeltetnek magyar és angol nyelven.

Mindennek kialakítása és segítése azon szakmailag felkészült csoportok, szervezetek  küldetése, amelyek ma egymástól elszigetelve tevékenykednek. A tömegeket összefogó kezdeményezések mellett ezen csoportok együttműködése a sikeres „rendszerváltás” alapvető feltétele.

Lehetővé kell tenni, hogy ezek a munkák koordináltak, majd széles körben elérhetőek legyenek és felnyissák a társadalom lecsukódó szemét a problémák iránt bel- és külföldön egyaránt. Ez a módja, hogy egyre többen ismerjék fel, hogy Orbán és szűk környezete jelenti a mételyt, amely tönkreteszi az országot, gazdasági, közigazgatási, értékrendi nihilbe taszítva a lakosság egyre nagyobb részét.

A fentiek hatására a ma passzív tömegek beláthatják: érdemes politizálni, mert nem vagyunk egyedül.

/SP/

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://subnormalia.blog.hu/api/trackback/id/tr984050518

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az én pártom 2012.02.03. 08:01:32

Ha lenne egy pártom, amelyik megpróbálna mindenkit képviselni, senki nem szavazna rá, mert senkit nem érdekel a másik sorsa....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.02.03. 07:32:36

A civil társadalom aktivizálása, aktivitása lehetne olyan ellensúly, ami gátat szabhatna az állami hatalom túlterjeszkedésének. Magyarországon a civil szervezetek és a civil társadalom nem ugyanaz!!! A szakdolgozatomat a civil szervezetekről, civil társadalomról akartam írni, néhány könyv elolvasása után rá kellett jönnöm, mennyire másként gondolkodnak Nyugaton a civil társadalomról, mint Keleten. John Keane A civil társadalom c. könyvéből egy idézet:
„Ez a feladat még nehezebb olyan környezetben, ahol hiányoznak a civil társadalom olyan hagyományai, amelyek a demokratikus önkormányzás tulajdonságai közé tartoznak: a megfontoltság, józan ész, önbizalom, bátorság, érzékenység a hatalommal szemben, a kritikára (és önkritikára) való készség, és egyúttal hajlandóság a kritika elfogadására másoktól, valamint képesség arra, hogy méltósággal és szolidaritással összefogjanak egymással, hogy ellenállhassanak a félelem elerőtlenítő hatásának.”

Unionist 2012.02.03. 08:54:08

a civilieknek a gazdasági (települési) és a kulturális (magyarországon nem létező régiós) önkormányzatokat kellene elfoglalniuk. előbbihez reál, utóbbihoz a humán értelmiség kell.

itt azt kellene mondani a mérnököknek, hogy foglaljuk vissza a pártoktól a várost. a tanároknak pedig azt, hogy alakítsunk kulturális önkormányzatokat: régiókat. lehetne egy budapest régió, balaton régió, illetve debrecen, miskolc, szeged, pécs, győr központtal kisebb tartományi parlamentek. kulturális autonómiát kaphatna a vidék.

a város, és a régió mellett van egy a harmadik dolog, amit a pártoktól függetleníteni kellene. ezek a megyei közigazgatás és igazgatásrendészet. a megyék élére közvetlen kellene vezetőt választani. ő lehetne az európa parlamenti képviselő. vagyis a megye az uniós szakigazgatás alapját adná függetlenül az állami (minisztériumi, párt) apparátustól. tehát közvetlen választott ep képviselőkre volna szükség. és arra, hogy az unió politikai kormányában a tagállamok által közvetlen választott szenátorok üljenek.

összefoglalva: csak és kizárólag a társadalombiztosításnak kellene pártirányítás alatt állnia. a pártok oldják meg az egészségbiztosítás, és a nyugdíjrendszer problémáit. de mellettük legyenek valódi gazdasági, kulturális önkormányzatok, és uniós közigazgatás. valódi közszolgálat.

a kormánnyal szimpatizálóknak pedig el kellene gondolkodnia azon, hogy most jó irányba megy az ország? ebből az egészből a gyerekek számára lesz itt egy élhető közösség? orbán viktor tényleg egy 21. századi európai államférfi (állítólag már tud sms-t is küldeni), vagy egy 20. század végi kalandor nacionalista politikus?

Mpatikus Eszetlenellenes 2012.02.03. 09:58:39

@Crescence:
Korrekt észrevétel, amhez , -ha szabad- csak annyit tennék hozzá, hogy az "a félelem elerőtlenítő hatás" sajnos nálunk hatványozottan van jelen, s nemvárt oldalról bomlaszt leginkább.
Orbán a viziójával és a max 400-500e fanatikusával megy amerre megy. Erre a társadalom már leadta a jelzéseit, s a megújulás következményesen történne meg nagyjából 4-8 éven belül, látva ezeket a "küldetésük mögül kilóg a lóláb" -féle arrogáns és cinikus emberszerüségeket.
DE: Míg ezzel szembenézni van erő és tartás, morális alap, addig a régi éra többszörösen bukott alakjainak, új vérkeringéshez kapcsolódni akarása az maga a tragédia.
Hogy nőjön valahol új szövet, ha abba kényszerűen bele akarnak plántálni halott és oszló, esetleg rákos sejtekt?
Ilyenkor meghal a helyes morál talaján bimbódzó új idea.
...ezt tudja és érzi minden kajánul vigyorgó mai karrierista, vagy kényszeresen mindig nyerni akaró szimpatizáns, amikor Orbán időben végtelen hosszúra nyújtható hatalmát és következményesen saját "demilyenjólélünkmostmármajd" jósorsát vizionálja. A hab a tortára, hogy az intézméynrendszer bebetonozása is csak korlátokat emel, s így erősítheti a csöggedést.
A válasz az új geneáció kezében van szerintem, viszont ha Ők az egyszerűbb : "megyek/húzok innen" megoldást választják, akkor szép lassan a kajánok és borusok haldokló pöcegödrévé silányul a hon.
süti beállítások módosítása