Subnormalia, azaz Doktorland

Két verzió van:
A. bértollnokok vagyunk és a szociktól / libsiktől / narancsmanóktól / radikálisoktól kapott luxuslimuzinokkal osonunk atombunkertől atombunkerig;
B. hiszünk a kussolás bűnös mivoltában...

* * * * * * * * * * * * * * * *
Ha esetleg nem bírod magadban tartani:
subnormalia-kukac-freemail-pont-hu
* * * * * * * * * * * * * * * *

Blogz & linkz

Gulyásdemokrácia

Lashee

Mandiner

Medwe

Michael Knight

Oszkó Péter

Tóta W. Árpád

Vastagbőr

Véleményvezér

Zoli vagyok

+

Linkcsere partnerek





Google PageRank
blog

Portfolioblogger

Portfolio hírek

Hirdetés

Laszt kommentz

  • theos tzilag: "rokknyugger" Sok van . De nem homogén csoport egységesen kezelhető problémája. Valahová leírtam ,... (2018.08.23. 16:31) Omnipotens titánok
  • Szúrófény: @micimate: Tacitustól tudom, hogy azért lesz valakiből politikus, mert lopni akar. Jancsó Miklós "... (2014.08.02. 06:45) Egy illuzionista lázálma
  • Szúrófény: Nem messzi tájak felfedezője Demagógiában járt Göre Gábor Demagógia hatalmas, mondhatnám határt... (2014.08.02. 06:32) Álszent igazságosztás
  • Szúrófény: Abszurd mese Hol volt, hol nem volt az állami vagyon. A moszkvai világbirodalmon túl, az átláthat... (2013.05.29. 03:57) Abszurd vonal,...
  • Holnap Kapitány: Alternatív évértékelés, a hippikorszak muzsikájával: iloveyouso.blog.hu/2012/02/07/a_balkanra_tart (2012.02.08. 10:22) Az illuzionista hibajavítás
  • Utolsó 20

Kötelező jószándék és kövesút

2010.08.03. 02:16 | jolanbela | 7 komment

Címkék: ner narancsos forradalom

Hogy a másik oldal véleményéről miért nem hallottunk eddig:

http://www.komment.hu/tartalom/20100801-velemeny-magyarorszagi-iskolasok-kotelezo-erdelyi-kirandultatasa-jo-terapia-lenne.html?cmnt_page=1

Elszomorító. Ide jutottunk.

Egyfelől:

Ennek a helyzetnek a kialakulásában és következményeiben a 2004. 12. 05-én létező teljes magyar politikai elit bűnös. Kormány és ellenzék egyaránt. Kivétel nélkül!

Ezzel együtt reménykedem, hogy a hétköznapi emberek a mindennapokban bölcsen figyelmen kívül hagyják a mocskos politika bűneit.

Másfelől:

Már megint egy kötelező dolog, ami eddig szabadon választható volt. Eddig csak a közintézmények pártpreferenciáját tesztelte a kormány egy ostoba nyilatkozattal. Most az iskolás gyereknél lesz ugyanez? Megbélyegzik majd azokat, akik nem akarnak menni, vagy inkább Párizsba, vagy Londonba mennének szivesebben, vagy csak a Balatonra? Ez a kötelező ideológiai tudatformálás rossz érzéseket kelt bennem. Nem hiszem hogy a demokráciát meg a pluralizmust ez támogatja. (Amelynek eszményét a kedves vezetőnk is magáénak tart, több nyilatkozata szerint is. Elméletben. Gyakorlatban?)

Hová vezet a jószándékkal kikövezett út?

A bejegyzés trackback címe:

https://subnormalia.blog.hu/api/trackback/id/tr302194759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AdamT · http://durva.blog.hu 2010.08.10. 14:45:41

Szerintem ha az embert nem tanítják meg késsel-villával enni, akkor kézzel fog. Ha nem tanítják meg beszélni, akkor makogni fog. Ha nem tanítják meg, hogy a WC mire való, akkor ott fogja a dolgát végezni, ahol épp van.

Ha nem tanítjuk meg a hazát tisztelni és szeretni, akkor....

Érted? Attól még demokrácia van, hogy normákat tanítunk a gyereknek. Azon is "felháborodhatnál", hogy van kötelező olvasmány, vagy azon is, hogy nincs alternatív himnuszunk, csak az az uncsi. :)

jolanbela · http://subnormalia.blog.hu 2010.08.11. 05:14:11

Magamat én is elsősorban embernek (mint biológiai organizmus) gondolom. Ilyen formán az első résszel egyetértek: az ember mivoltból következő és a túléléshez szükséges képességeinek elsajátítása, fejlesztése (mint kommunikáció, eszközhasználat, stb.) alapvetően fontos. És ahol sok ember él együtt ott kell, hogy legyenek az együttélésnek a közösség által elfogadott szabályai, amelyeket szintén meg kell tanítani.
A haza egy elég komplex fogalom, absztrakció. Messze túl van a biológiai szükségletek határain (abba az irányba most nem mennék, hogy haza mint territórium, ilyen formán egyfajta biológiai szükségletként értelmezhető-e), jelen kontextusban mint nemzeti és/vagy kulturális közösségként értelmezném. Persze meghagyva azt, hogy mint ahogy minden ember más, így emberről emberre változva másképp és másképp is él benne ez a fogalom. Természetesen a haza fogalmát is meg kell ismertetni a gyerekekkel. Az persze más kérdés, hogy kötelező-e, kell-e, szükséges-e, szabad-e, lehet-e, akarom-e tisztelni vagy szeretni a hazát. Félre értés ne essék! Ezzel egyáltalán nem azt akarom mondani, hogy ne lenne pozitív dolog a haza tisztelete és/vagy szeretete. Bizonyos mértékig.
Csakhát, mint minden dologban ugye itt is a mértékletesség egy nem elhanyagolható szempont. És még azt is meg merem kockáztatni, hogy a mértékletesség egy olyan norma vagy érték, amit szintén tanítani lehetne.
Egy másik nagyon fontos norma vagy érték, amiben hiszek az a kritikus vagy krikiai gondolkodás/értékelés. Hogy egy helyzet, egy esemény, egy fogalom értelmezését nem egyetlen, kizárólagos szempontrendszer szerint kell/lehet megtenni, mert a világ is nagyon sokszínű. Meggyőződésem, hogy ez teremti meg a tolerancia és a fejlődés lehetőségét. Sajnos ha az embernek csak egy kalapácsa van, akkor hajlamos mindent szögnek nézni.
Összességében azt próbáltam az eredeti bejegyzésben és a mostani kis magyarázatban is elmondani, hogy érzésem szerint ez a lépés egy folyamat része. Ebben a folyamatban pedig nagyon könnyű elveszejteni a mértékletességet és lesz belőle radikalizmus, és a kritikus gondolkodást, amikor egyetlen ideológiát kiáltunk ki kizárólagosnak. Ennek egyik eredménye ma az Országgyűlésben több tucat képviselő formájában már meg is jelent. Másik eredménye, hogy a hatalom mértékletességét fenntartó és a vele szembeni kritikus gondolkodást támogató intézményrendszert gyakorlatilag jogi és/vagy személyi döntésekkel lenullázták. Azonban történelmi példák sorozata mutatja, hogy az ideológia korlátosság és a radikalizmus egy sokszor véres zsákutca
De bízzunk benne, hogy csak az előző rendszer sok évtizedes elnyomásának öntudatlan, reflexszerű reakciója a bennem lévő érzés és csak a tisztelet és a szeretet fog növekedni. Az egyébként kifogástalanul felkészült, széles látókörű tanári kar pedig majd mértékletesen és kritikusan fogja a gyerekekkel megismertetni trianon eseményeit. (Csak zárójelben: Ennek segítését a kormányzat majd a tanarak értékelési rendszerének bevezetését követően megfelelő fogja értékelni és jutalmazni, ami egyébként majd az iskola finanszírozását is meghatározza. És a kör bezárult.)
A kötelező dolgok sajnos sokszor épp ellenkező hatást váltanak ki, mint amit szeretnénk vele elérni.
Ami pedig azt illeti, hogy van-e alternatív himnuszunk. Már hogy ne lenne! A legutoljára választott országgyűlés alakuló ülésén el is énekelték. Hogy valóban alternatív-e, szükség volt-e rá, szerencsés volt-e ezt tenni? Ki tudja?

AdamT · http://durva.blog.hu 2010.08.11. 12:56:25

Ahogy olvasom a kommentedet, egyértelműen az derül ki számomra, hogy úgy érzed, kibillent az egyensúly.
Elindultunk a csúnya nacionalizmus útján és nem látod a leágazást.
Csak az az igazi baj, hogy nincs egyenlítő erő. A parlamenti ellenzék nem mást képvisel, a jelenlegi ellenzék a jobboldal nélkül nem létezik, ugyanis minden a jobboldalhoz, Orbán Viktorhoz mér.
Így viszont tényleg nehéz bármiféle reális és racionális alternatívát találni.

Az elmúlt 8 évben tényleg nem történt semmi. Nem lettünk toleránsak, nem lettünk befogadók. Maradtunk xenofób, homofób, mindenfélefóbok. Nincs drogliberalizácó, melegházasság, semmi. Pedig a másik oldalnak volt 8 éve.
Szerintem a semmit sem csinálás az igazi bűn. Az pedig - és ezen ne sértődj meg - szerintem ezredrangú kérdés, hogy az egyénnek szimpatikus-e egy döntés, vagy sem. Ha neked nem szimpatikus, hát jajj, majd nem szavazol rájuk. De legalább csinálnak valamit. Nemzetpolitikában leginkább azt, amit a szavazóik vártak tőlük.

jolanbela · http://subnormalia.blog.hu 2010.08.23. 02:13:16

„Ahogy olvasom a kommentedet, egyértelműen az derül ki számomra, hogy úgy érzed, kibillent az egyensúly.”

Én úgy fogalmaznék, hogy az ami mostanában történik inkább probléma generálás, mint megoldás, vagy másképpen több problémát keletkeztethet, mint amennyit meg fog oldani.

„Elindultunk a csúnya nacionalizmus útján és nem látod a leágazást.”

Oraculum nem vagyok. Nem tudom mi fog a jövőben történni. Én a megtörtént eseményekből vonok le következtetéseket. Tényszerű esemény, hogy egy kifejezetten nacionalista párt az ország törvényhozó testületébe bekerült. A nacionalizmus pedig egy olyan dolog, amelynek alapja az érzelmek világában keresendő. Mindez párosulva a politikai szintéren mindennap használt populizmussal és demagógiával olyan kombinációt tud kiadni, amely a valóságnak kizárólag csak azt a részét hajlandó elfogadni, amely az általa kreált képbe beleillik. Kifejezett ellenségének szokta tekinteni az objektivitást, a kritikai gondolkodást, amely képes lehet megmutatni, hogy egy esemény, jelenség, tény, információ megítélése, megértése, magyarázata sokszor sokféle részletből adódik össze és éppen az a részlet, amit a saját kreációjának bizonyítására használt lehet, hogy csak igen kis mértékű befolyással volt a dolgokra, vagy egyenesen értelmetlen belemagyarázás, hazugság.

„Csak az az igazi baj, hogy nincs egyenlítő erő. A parlamenti ellenzék nem mást képvisel, a jelenlegi ellenzék a jobboldal nélkül nem létezik, ugyanis minden a jobboldalhoz, Orbán Viktorhoz mér. Így viszont tényleg nehéz bármiféle reális és racionális alternatívát találni.”

Ezzel nagyon sok vonatkozásban egyet értek. Nem tudom ismert-e az alábbi URL, de érdemes elolvasni. Habár csak 1989-től 2007-ig követi az eseményeket és azok alapjának én igazából egyszerűbb magyarázatot gondolok, mint a vázolt elmélet, de a benne rejlő logika megfontolandó és azt követve a 2010-es események sok eleme beleilleszthető:
kibulizottorszag.net/index.html

„Az elmúlt 8 évben tényleg nem történt semmi. Nem lettünk toleránsak, nem lettünk befogadók. Maradtunk xenofób, homofób, mindenfélefóbok. Nincs drogliberalizácó, melegházasság, semmi. Pedig a másik oldalnak volt 8 éve.”

Sok vonatkozásban ezzel is egyet értek, habár én árnyaltabban látom a képet. Illetve azt gondolom, hogy ezeket a típusú fóbiákat a politika nem is nagyon fogja tudni megszüntetni, mert egyszerűen nem igazán ez a létének célja. Sőt! Az új okostojások azt hiszem fóbia fronton talán még egy fokkal rosszabbak, mint az előző garnitúra. Már a 14 éves gyerekeket is kriminalizálják és börtönbe dugják őket ahelyett, hogy tanítanának nekik valami kulturált viselkedést. Ezzel a megközelítéssel a problémát nem megoldják, hanem a szőnyeg alá söpörik (egy nagyon rövid időre). Max. szaporítani fogják a bűnözők táborát nem megszüntetni. Persze ez is lehet, hogy ez is egyfajta ostoba politikai logika eredménye: hiszen ki ellenében tudnánk akkor meghatározni magukat, vagy megmutatni ezek az új okostojások, hogy milyen tökös legények is valójában. Egyértelmű: a gyerekek ellenében! Vagy nem?
Nem jó jel!
Mellesleg igazán kíváncsian várom melyik KDNP-s politikus fog a drogliberalizáció vagy a melegházasság mellett kiállni és a parlamentben majd coming out-ol. :)

„Szerintem a semmit sem csinálás az igazi bűn. Az pedig - és ezen ne sértődj meg - szerintem ezredrangú kérdés, hogy az egyénnek szimpatikus-e egy döntés, vagy sem. Ha neked nem szimpatikus, hát jajj, majd nem szavazol rájuk.”

Nem sértődtem meg, de egyfelől kicsit zavarban jöttem, másfelől van itt egy ellentmondás is.
Zavarba jöttem, mert nem igazán értem, hogy az egyén mitől ezred rangú? Az egész társadalom emberi egyénekből áll össze. Csak a politikánál maradva: épp az egyének szimpátiáján vagy antipátiáján múlik, hogy melyik párt fog győzni vagy veszíteni a választásokon. Ennek a mérésére szakosodtak cégek: közvéleménykutatók. Minden héten, hónapban közzéteszik a jobb-rosszabb mérésüket, hogy éppen melyik pártnak, vagy politikusnak mekkora a tetszési, szimpátia indexe. Az új okostojások épp azért nem csinálnak semmi olyan lépést, amely nagy tömegeknek antipatikus lenne, hogy az önkormányzati választást is megnyerjék.
Az ellentmondásra egymás mellé tennék két mondatodat:
„Így viszont tényleg nehéz bármiféle reális és racionális alternatívát találni.” „Ha neked nem szimpatikus, hát jajj, majd nem szavazol rájuk.”
Nade, ha nincs reális és racionális alternatíva, akkor kire fogok szavazni? Vagy irreálisan és irracionálisan fogok szavazni, vagy nem fogok szavazni, vagy érvénytelenül kell szavaznom. Hát. Nem túl biztató kilátások.

„De legalább csinálnak valamit. Nemzetpolitikában leginkább azt, amit a szavazóik vártak tőlük.”

És akkor itt egy kicsit hosszabban elidőznék.
Azt gondolom, hogy a nemzetpolitika meghatározása nagyon fontos dolog, de ennek elsődleges, axioma szintű feltétele, hogy meghatározzuk mi is a nemzet. A tárgy ismeretének hiányában a tárgyról politikát folytatni lehet, csakhát ugye mi is lesz annak az eredménye? Csak egy link arról, hogy mennyire nem egyszerű tárgyilagosan, pontosan definiálni ezt:
www.mindentudas.hu/gango/20030317gango1.html
Sajnos a tárgynak, vagy fogalomnak, mint nemzet meghatározásának nehézsége ad alapot néhány következményhez:
- politikailag kiváló terep: minden belemagyarázható, sőt annak az ellenkezője is,
- szubjektivitása okán meglehetősen nagy az érzelmi komponens benne, így abszolút ideális politikai tárgy: sok ész nem kell, hogy manipulálni lehessen nagyon széles tömegeket,
- közoktatásunk ennél sokkalta egyszerűbb fogalmak, sőt, tényinformációk átadásával sem birkózik meg túl nagy sikerrel (bizonyos felmérések szerint az általános, de középiskolás korosztály jelentős része funkcionális analfabéta: egyszerűen nem érti meg azt, amit elolvas!), tehát jó sokáig fenn fog maradni még ez az állapot.
Ezt pontosan tudják a jelen politikusai is és jól ki is használják. Csak az új okostojásoknál maradva (a régiek ugyanez csak pepitában): Hol van a nemzet orvosa, aki még 2006.03.19-én azt mondta, hogy: „ha négy évre nyerni tudnánk, és utána mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának, húsz évre minden eldőlne.”. Ha ez nem színtiszta politikai önérdek, akkor semmi. Amit az is bizonyít, hogy most 2010-ben mikor a kettős állampolgárságról szóló törvényt elfogadták, akkor a szavazati jogról már nem beszéltek. Sőt kicsit korábban, 1998-2002 között azzal a magyarázattal utasította el a kettős állampolgárság megadását ugyanaz a kormány, mint a mostani, hogy azzal felgyorsulna a szülőföld elhagyása. Ma ugyanez az érv ugyanúgy igaz.
Mellesleg milyen eredményeket sikerült elérni ezzel az új nemzetpolitikával:
Romániában sokféle megoldással megpróbálták az RMDSZ-szel szemben más magyar politikai csoportosulásokat támogatni. El nem tudom képzelni, hogy az nemzeti érdek, hogy az egyébként is kissebségben élő magyarokat még jobban megosszuk. Hátha még annyi érdekérvényesítő képesség sem marad mint, amennyi addig volt. Hogy egyébként ennek mi értelme volt nem tudom, de biztos nem a székely magyarok érdekében történt.
Szlovákiában kikerült a parlamentből az MKP, az új okostojások nyíltszíni támogatásának és kettős állampolgársági törvénynek köszönhetően. Mellesleg ez adta meg a táptalajt Ficonak, hogy a magyar kártyát használja és magyarellenességet szítva saját politikai befolyását növelje. Mi a tök volt ebben jó a szlovákiai magyaroknak, vagy a magyar nemzetnek. Tartok tőle, hogy ez kizárólag a hazai szavazóknak szóló erődemonstráció volt (a szlovákiai magyarok kárára), hogy jól meg lehessen mutatni milyen tökös legény is az új magyar miniszterelnök.
Sajnos egységes nemzetpolitika nem létezik. Minden politikai erő a saját szájíze szerint, kizárólag önös politikai érdekből foglalkozik ezzel. Megoldani szinte biztos nem akarják, mert azzal saját viszonyítási alapjukat veszítenék el. Maximum látszat intézkedések történnek, amivel jól meg lehet etetni az egyébként tisztességes, jószándékú, de gondolkodásában fanatizált tömegeket.
És egy kis biciklizéssel (KorszakVáltó) számomra azt a bűnt, amit nemzetpolitikában elkövetettek 2004. 12. 05-ével kapcsolatban az akkori politikai elit valamennyi tagja nem lehet megváltani. De úgy tűnik a túloldalon is valami hasonlót gondolnak és pontosan tisztában vannak vele, hogy ez csak politikai önérdek, nem nemzetpolitika:
erdely.ma/publicisztika.php?id=73311

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.23. 16:09:17

@AdamT: "Azon is "felháborodhatnál", hogy ... nincs alternatív himnuszunk, csak az az uncsi. :)"

Egyeseknek pedig VAN olyan (el is dalolták a parlament megnyitóján!:) - sőt, nekik még alternatív (nagyon) nemzeti lobogójuk is van.
Hiába tanultuk (mi), hogy:
"Piros, fehér zöld,
Ez a magyar föld".
Náluk ez úgy hangzik, hogy:
"Piros, fehér, piros, fehér,
Piros, fehér, piros, fehér,
Ez a magyar föld nem elég"
v. ilyesmi.

Amúgy - ha már szóba kerültek - épp a napokban láttam a szóvivőjükről egy érdekes (hátterű!:) képet:
m.blog.hu/ma/mandiner/image/1008/aug20/DSCF9899.JPG - amely egyből be is indította a fantáziámat: m.blog.hu/id/ide-ide/image/juddin-logo.jpg

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.23. 17:03:00

@jolanbela: "azt a bűnt, amit nemzetpolitikában elkövetettek 2004. 12. 05-ével kapcsolatban az akkori politikai elit valamennyi tagja"

A tények makacs dolgok: 2004.dec.5-i népszavazáson valójában győztek az IGEN-ek (mindössze 1.428.578 NEM ellenében:), csak épp ennek az érvényességéhez 2M IGEN kellett volna...

- a FIDESZ hatalmára ELŐTTE (2002) 2.306.763(!) UTÁNA (2006) 2.272.979(!) polgár szavazott...
Tehát akár csak ŐK MAGUK is képesek lettek volna kiadni azt a szükséges mennyiséget (8M 25%-át)! - Nem is beszélve még a több 100e jobbszélső szavazóról!

Szokás arra hivatkozni, hogy - "dehát a kormány lebeszélte őket"; ez igen gyenge "mentség", hisz a "kormány" a Fideszre való szavazásról IS mindig próbálta őket lebeszélni - mint láttuk jóval kisebb sikerrel...

jolanbela · http://subnormalia.blog.hu 2010.08.24. 07:39:50

@1.szolo - 2014;):
Számomra nem a szavazás eredménye az igazi bűn, hanem az azt körülvevő politika, amelyben kizárólag a politikai önérdektől vezérelve kampányolt mellette vagy ellene. Lehet, hogy naiv vagyok, de a magyarság kérdése az, ami számomra egyértelműen a politikai szarpaszírozáson kívüli, feletti kérdésnek kellene lennie, amiről nem a szavazatmaximalizálás, meg a politikai marketing hoz döntéseket az aktuális érdekeknek megfelelően.
süti beállítások módosítása