Subnormalia, azaz Doktorland

Két verzió van:
A. bértollnokok vagyunk és a szociktól / libsiktől / narancsmanóktól / radikálisoktól kapott luxuslimuzinokkal osonunk atombunkertől atombunkerig;
B. hiszünk a kussolás bűnös mivoltában...

* * * * * * * * * * * * * * * *
Ha esetleg nem bírod magadban tartani:
subnormalia-kukac-freemail-pont-hu
* * * * * * * * * * * * * * * *

Blogz & linkz

Gulyásdemokrácia

Lashee

Mandiner

Medwe

Michael Knight

Oszkó Péter

Tóta W. Árpád

Vastagbőr

Véleményvezér

Zoli vagyok

+

Linkcsere partnerek





Google PageRank
blog

Portfolioblogger

Portfolio hírek

Hirdetés

Laszt kommentz

  • theos tzilag: "rokknyugger" Sok van . De nem homogén csoport egységesen kezelhető problémája. Valahová leírtam ,... (2018.08.23. 16:31) Omnipotens titánok
  • Szúrófény: @micimate: Tacitustól tudom, hogy azért lesz valakiből politikus, mert lopni akar. Jancsó Miklós "... (2014.08.02. 06:45) Egy illuzionista lázálma
  • Szúrófény: Nem messzi tájak felfedezője Demagógiában járt Göre Gábor Demagógia hatalmas, mondhatnám határt... (2014.08.02. 06:32) Álszent igazságosztás
  • Szúrófény: Abszurd mese Hol volt, hol nem volt az állami vagyon. A moszkvai világbirodalmon túl, az átláthat... (2013.05.29. 03:57) Abszurd vonal,...
  • Holnap Kapitány: Alternatív évértékelés, a hippikorszak muzsikájával: iloveyouso.blog.hu/2012/02/07/a_balkanra_tart (2012.02.08. 10:22) Az illuzionista hibajavítás
  • Utolsó 20

OMG

2011.09.13. 03:21 | jolanbela | 16 komment

Címkék: szíjjártó péter devizahitel chf kedves vezető portfolioblogger otthonvédelmi akcióterv

Megkaptuk. A Kedves Vezető a Parlamentben Országvédelmi Tervet jelentett be, amely 6 pontból áll. Parádésabbnál parádésabb pontok, de különösen a 4. pont tetszik: Otthonvédelmi Akcióterv. A lényege, hogy aki végtörleszti deviza alapú hitelét az rögzített árfolyamon teheti ezt meg. CHF esetében a rögzített árfolyam 180 HUF/CHF, ami nem tűnik rossznak tekintettel arra, hogy a mai napon az aktuális árfolyam 234 HUF/CHF, azaz leegyszerűsítve szerény 54 Ft-ot spórolnak az előtörlesztők, amivel párhuzamosan nagyjából ugyanennyit bukik a bank.

Ugyanis van itt egy icinyke-picinyke szépséghiba, egy aprócska részlet, amelyre a Kedves Vezető nem hívta fel a figyelmét az ujjongó publikumnak. Pedig meggyőződésem, hogy ugyanolyan jól felépített, logikus, reális, észérveket felsorakoztató, kemény és meggyőző, éjszakába nyúló tárgyalásokat folytatott, mint Szent Jobbja az IMF-fel. De mindhiába. Már-már közel volt a megegyezés, hisz már túljutottak azon, hogy a kantonokat ezután megyéknek fogják hívni és már a járási rendszer kidolgozásába kezdtek volna, amikor a tárgyalópartnerek váratlanul felálltak az asztaltól. Senki nem értette, hogy miért, de a svájci kormány azt mondta, hogy ő nem hajlandó 180 HUF ellenében 1 CHF-et adni. Csak 234 HUF-ért ad 1 CHF-t. Szóval, amíg Svájc nem érti meg, hogy neki is milyen jó lenne, ha 180 HUF-ért adna 1 CHF-et, addig marad ez az öszvér megoldás. A bankok drágáért megveszik a CHF-et és olcsóért odaadják nekünk.

Hej, ha Robin Hood élne! Biztos a Kedves Vezetőtől tanulna. Habár, lehet eszébe jutna pár kérdés.

Vajon miért vesznek fel hitelt az emberek? Nem-e lehet, hogy a nagy többség azért vesz fel, mert nincs pénze?

Vajon honnan lenne pénze a nagytöbbségnek most előtörleszteni (akármilyen árfolyam mellett), hiszen mikor felvette a zs-t, akkor sem volt neki, azóta meg épp egy gazdasági válságba futottunk bele?

Node, ezen a bemelegítő kérdésen gyorsan lendüljünk is túl, hiszen az ember képzeletére, gondolataira oly termékenyítően hat ez a parádés Otthonvédelmi Akcióterv. Különösen, amikor Szószátyár Petike bizonyítja be, hogy mindez:

„….erkölcsileg helyes döntés, amely pénzügyileg tartható, és jogilag is megoldható.”

Gondolom erkölcs vonatkozásában a bennfentes kereskedelem segítette shortolás korábban és most is csak a lehetőségek kihasználását jelenti a fülkeforradalom utáni újmagyarban? Üdvözítő, hogy segít a kormány a devizahiteleseken, amiben erkölcsileg szinte nüansznyi lényegtelenség, hogy a lehetőséggel alapvetően csak a gazdagabbak tudnak élni. Akik meg korábban a devizahitel kockázatok miatt inkább forintban vettek fel hitelt, most büszkék lehetnek magukra. Erkölcsi győzelmet arattak, ami simán megér havi 10-20-30 rugót. Nem?

Hogy pénzügyileg tartható a Terv afelől kétsége senkinek nincs. A kérdés persze az kinek lesz ez pénzügyileg tartható? Akik OTP vagy FHB részvényügyletekre fogadtak, azoknak egyenesen még nyereséges is lehet, nem? Ki van ez számolva, mint a 16 %-os szja kulcs bevezetése. Ott se járt rosszul senki. Nem?

A jogi megoldások vonatkozásában a Kedves Vezető és falkája eddig is komoly kreativitást mutatott fel. Ebben hiba nem lesz. Akiknek pedig feladatuk lenne a jogállam őrzése, azok elárulták azt, így valóban nemigen lehet jogi akadály.

Sőt!

Az az igazság, hogy ha már ilyen ügyesen megmentette a kormány a nyugdíjakat, most meg megvédi az otthonokat, akkor nem szabadna itt megállni. (Azért mintha kicsit újmagyarosan kezdeni csengeni ez a „kormány megvédi”, a „kormány megmenti” szófordulat. Időnként az államosítás ugrik be. Nem értem miért. A nyelvészek biztos tudnak valami jó magyarázatot.) Szóval meg kellene védeni a betétesek pénzét is! Nem? Az is a bankoknál van, alig kamatozik valamit, még a végén el is tőzsdézhetik. Államkötvényben sokkal biztosabb helyen lenne. Ezek a bankok nagyon veszélyesek. Szerencsére a Kedves Vezető is gondolt már erre:

„…..a kormány a posta bevonásával vizsgálja annak a lehetőségét, hogy ez emberek közvetlenül vásárolhassanak államkötvényt”

Huh! Micsoda szerencse, hogy a Kedves Vezető mindig egy lépéssel előttem jár. Szerintem mire én megérteném a bankbetét jelentette rám leselkedő irtózatos veszélyt, már biztonságos államkötvényben lenne a megtakarításom. Ha lenne. De nincs. De azért jól esik, hogy ennyire figyel rám a Kedves Vezető. Az meg különösen megnyugtat, hogy nemrégiben azt mondta:

"A gazdaságról szóló kétharmados törvényt magamra szignáltam."

És valóban. A mozaikok kezdenek összeállni. Amikor a Kedves Vezető országlásának nyitányán minden kormányzati web oldalon csak annyi jelent meg, hogy OMG, még nem igazán értettem mit akar mindez jelenteni. Mostanra viszont áldásos tevékenységének köszönhetően megtelt tartalommal/értelemmel. Mostmár teljes átéléssel tudom mondani:

Oh My God!
 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://subnormalia.blog.hu/api/trackback/id/tr693222284

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A devizahitel, az OTP és a Fidesz szavazó 2011.09.13. 22:34:46

Schmitt Pál kérte, a Fidesz frakció kitalálta, Orbán Viktor megcsinálja. Gyönyörű a koreográfia és sokan jól is fognak jáni. Ha a Fidesz frakció a jelenlegi formájában fogadja el a devizahitelek kiváltásával kapcsolatos előterjesztést, akkor egyben meg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

intruderjani 2011.09.13. 10:04:08

Nem vagyok gazdag, de úgy tűnik, hogy felélve minden tartalékot és jövő februárig félretehető pénzt képes leszek kifizetni a lakást, amit már 10 éve fizetek és a tartozás jelen árfolyamon több, mint az eredetileg felvett hitel.

De 180-on nem, az beleférhet.

Kívánj nekem szerencsét, én lehetek az a NEM gazdag kivétel, aki mégis jól járHAT ezzel a 180-as végelszámolásos történettel.

U.I: Én helyedben nem lennék büszke arra, hogy felélsz minden pénzt ami keresel (keresnek a szüleid és neked adnak) és nincsenek megtakarításid.

És mindezt politikai beállítottságtól függetlenül írom...

jolanbela · http://subnormalia.blog.hu 2011.09.13. 10:36:52

@intruderjani: Sok szerencsét kívánok. Őszintén. Remélem sikerülni fog.
Ui.: Nem biztos, hogy az ember azért nem takarékoskodik, mert nem akar.

intruderjani 2011.09.13. 10:50:10

@jolanbela: Bocs, durva voltam. Kicsit úgy érzem, hogy végre nekem is áll a zászló. Végre megteszi a hatását a sok évnyi lemondás és kicsit nehezen viselem a "tiltakozást" ez ellen.

A bankokat meg nem kell annyira sajnálni evégett, ha gondolod linkelem a pénzcentrumról egy ebbe a témába vágó írást, ahol azért leírják, hogy nem annyira vészes ez a bankoknak ill. ha vészes is akkor is hogyan keresték degeszre magukat az elmúlt években ezen.

1 db Magyarország 2011.09.13. 11:17:10

Ezek a szemét gazdagok!!!44 Már megint nekik lesz jó:-((((

anonymand 2011.09.14. 05:05:09

@intruderjani:

Tisztelt intruderjani!

"U.I: Én helyedben nem lennék büszke arra, hogy felélsz minden pénzt ami keresel (keresnek a szüleid és neked adnak) és nincsenek megtakarításid." - mint láttam ezekért a sorokért bocsánatot kértél.
Helyesen.
Sokféle sors, számtalan gond adódhat egy családban, nem minden fizetésképtelen "sajáthibás".

"És mindezt politikai beállítottságtól függetlenül írom..." -szerencsésnek mondhatod magad, ha függetlenedni tudsz időnként a politikai beállítottságtól.
Én nem.

Tisztelettel:
anonymad

Ps.: őszintén kívánom, hogy legyél sikeres és megelégedett.
Politikai beállítottságtól független.

intruderjani 2011.09.14. 07:01:23

@anonymand: Helló, rég beszéltünk.

Felül kéne már emelkedni azon, hogy bármit csinál a fidesz az rossz, a kommunistáknál meg jó.

Eddig azért lett szídva a kormány, mert a devizahitelesek segítségre csak látszatintézkedéseket hozott.

A mostani végtörlesztésnél vagy a bankok viselik a terhet vagy ha megállapítják külföldön jogtalanságot, akkor majd a magyar állam. Utóbbi esetben ennél szebb államadósság-növelés EL SEM KÉPZELHETŐ, nekünk kisembereknek. És ha így lesz, akkor feleslegesen riadóznak most a bankok, nem igaz??? Eddig csak az adósok viseltek minden terhet!!!

Szóval most kivételesen és a történelemben először az adósok járnak jól. Persze mindent megmozgatnak most külföldön az anyabankok, hogy minél rosszabb legyen ennek az intézkedésnek a megítélése. Persze hogy csődőt meg leminősítést vízionálnak ezen bankok elemzői részlegei. Ennyi, gondolom ezt te is látod.

Ehhez képest most a kommunisták most éppen a bankokat sajnálják. Állva kéne tapsolnotok ehelyett. Ezt a szar, inkompetens kommunista vezéreitek SOHA NEM merték volna meglépni, SOHA!!! Akinek meg nincs elég pénze végtörleszteni, az még mindig kiválthatja a hitelét forint alapúra, ami bár magasabb kamatú, DE a tőkerész (amire a kamatot fizeted) erősen és lényegesen kevesebb lesz. Ennyi.

A jókívánságokat meg köszönöm, hasonlókat neked is!!!

anonymand 2011.09.14. 07:30:46

@intruderjani:
Tisztelt intruderjani!

Gondolom, hogy nem az utolsó alkalom, fogunk még találkozni, nagy valószínűséggel.

Abban tökéletesen egyetértünk, hogy a létező legrosszabb, ha valaki a véleményét nem elemezve, hanem pártpreferencia alapján alakítja ki.

Mivel nem vagyok gazdasághoz értő, véleményemet (már ha van éppen) az adósságkezelés ügyében, csak mások (szakemberek) véleménye alapján tudom megfogalmazni.

A rád nézve éppen kedvező döntés kockázatosságát nem csak a bankok hangoztatják, hanem elemzők is. Azt majd meglátjuk, hogy kit igazol az idő.

Valóban vannak olyan dolgok, amiket a neked kevésbé szimpatikusak soha nem mertek volna meglépni, nem is léptek meg. Most példát egy kicsit más területről hozok: a sztrájkjog gyakorlati megszüntetése. Ezt akkor sem tették meg, amikor erre lehetőség lett volna, pedig a Gaskó-féle gördülősztrájkot ugye jobb lett volna kihagyni?

További kellemest!

Tisztelettel:
anonymand

jolanbela · http://subnormalia.blog.hu 2011.09.14. 07:42:40

@intruderjani: Annyiban egyetértek veled, hogy nyilvánvalóan kommunikációs színtéren is folyik a küzdelem, de ennél azért többről van szó. A portfolio.hu-n van már ennek egy aspektusú játékelméleti megközelítése:
www.portfolio.hu/gazdasag/penzugy/fogolydilemmaban_a_magyar_bankok.155246.html
Én ezt ország szintre és az adósok vonatkozásába is kiterjeszteném. Játékelméletben engem a helyzet a közlegelő problémájára emlékeztet. Rövid távon az egyes előtörlesztők jól járnak, de hosszabb távon és összességében az ország rosszabbul fog járni a most kitalált végtörlesztési konstrukcióval. A veszteséget ugyanis valaki el fogja szenvedni. Elsőre úgy tűnik, hogy bank, de kicsit hosszabban és mélyebben követve a lehetőségeket kiderül, hogy a veszteséget az ország lakossága fogja viselni, mert ha bármilyen módon az államhoz kerül ez a veszteség (pl. büntetést kell fizetni az államnak, így nő az államadósság, vagy államosítja a bankokat), akkor nyilván azt az adófizetők viselik, végső soron mi. Ha a bankoknál marad a veszteség, akkor részben a betétesek fogják viselni a veszteséget, vagy ha a bank forinthitelez, akkor elsőre azonnali vesztesége lesz, de hosszabb távon a magasabb kamatok miatt valójában a betétesek fogják a veszteséget kifizetni. Ha meg valakinek van vagyona, hogy újabb hitel nélkül előtörlesszen, akkor mivel a kihelyezhető betét állomány fog csökkenni akkor a hitelezés fog lecsökkenni, ami egyik fundamentuma a mai gazdasági rendszernek, ez pedig a gazdasági növekedést fogja lecsökkenteni, azaz az államnak kevesebb lesz a bevétele, amit vagy a bevételek növelésével vagy a kiadásainak a csökkentésével tud egyensúlyba hozni. Esetleg újabb hitelt vehet fel :(
Szóval a probléma nem az, hogy a törlesztés pillanatában előnyös-e a végtörlesztőnek, hanem az, hogy hosszabb távon összességében ezzel a megoldással a kormányzat nagy valószínűséggel nagyobb problémát keletkeztet mint, amit megoldani szándékozott.

intruderjani 2011.09.14. 08:59:11

@anonymand: Csak vigyázz azokkal a "szakemberekkel", mielőtt 100%-ig elfogadnád a véleményük, célszerű utánanézni, kitől is kapják pontosan a fizetést. Ugyanezek a "szakemberek" vizionáltak államcsődőt, meg 3-400 bp kamat (hozam) emelkedést, amikor elzavartuk az ájemefet és a piacról kezdtük finanszírozni az államadósságunk. Természetesen nem lett belőle semmi. Ugyanezt látom most is: megfelelő körök megfelelő emberei keltik a pánikot. Még vagy 3 hétig, aztán ez is megy a süllyesztőbe mint a bankadó (egy sem ment csődbe), ágazati különadó (egy multi sem vonult ki) stb.

A sztájk-kérdéskörhöz meg sajnos én nem értek, de elfogadom a véleményed, hogy valóban kellene (kellett volna) már kezdeni vele valamit.

intruderjani 2011.09.14. 09:30:58

@jolanbela: Annyiban egyetértek veled, hogy nyilvánvalóan kommunikációs színtéren is folyik a küzdelem, de ennél azért többről van szó. A portfolio.hu-n van már ennek egy aspektusú játékelméleti megközelítése:

--- 2002-2010 közötti időszakban a hazai bankok (bankszektor) mérlegei alapján (forrás: PSZÁF) hozzávetőleg 330 MILLIÁRD forintot költöttek marketingre. Csak azért írom ezt a megdöbbentő számot, hogy képben legyünk, hogy mennyire komolyan tudja a banklobbi rángatni a médiát...

www.portfolio.hu/gazdasag/penzugy/fogolydilemmaban_a_magyar_bankok.155246.html

--- Érdekes cikk, olvastam. A végére elfelejtették odatenni az (x)-et, ami a reklámot szokta jelölni... Bár megjegyezném, hogy ha az egyik bank devizás ügyfelét felszippantja a másik bank forintos hitel terméke, akkor mi van? Semmi van. Azt tudtad, hogy a bankszektorunk 2002-2010 között minden évben NYERESÉGES volt? Például 2010-ben az adózás előtti eredmény 68 MILLIÁRD forint volt, amit a bankadó fordított negatívba de közben KAPCSOLT VÁLLALKOZÁSOKON keresztül körülbelül 128-130 MILLIÁRD forint osztalékot fizettek ki. Forrás: PSZÁF.
Egy-két (valóban és mutyi nélkül) veszteséges évet ők is kibírnak... IMHO!

Rövid távon az egyes előtörlesztők jól járnak, de hosszabb távon és összességében az ország rosszabbul fog járni a most kitalált végtörlesztési konstrukcióval. A veszteséget ugyanis valaki el fogja szenvedni. Elsőre úgy tűnik, hogy bank, de kicsit hosszabban és mélyebben követve a lehetőségeket kiderül, hogy a veszteséget az ország lakossága fogja viselni, mert ha bármilyen módon az államhoz kerül ez a veszteség (pl. büntetést kell fizetni az államnak, így nő az államadósság, vagy államosítja a bankokat), akkor nyilván azt az adófizetők viselik, végső soron mi.

--- Erre írtam, hogy belefér. Az hogy ha a bankhoz kerül a veszteség: túléljük és ők is túlélik. Ha az államhoz az is jó: egy olyan cél érdekében nő az államadósság, ami 10-ből 9 adóst érint (kábé ennyi a deviza/forint hitelek aránya). Adózni ígyis-úgyis kell minden hitelesnek minden hónapban, azt is mindenki túléli. De az adózás utáni nettó bérből még az eredeti törlesztő 1,5-2x kifizetni: na az már sok hitelesnek NEM FÉR BELE. Inkább ezért nőjön az államadósság, mint az autópálya/KKV/sukoró stb mutyik végett. Egyetértesz?

Ha a bankoknál marad a veszteség, akkor részben a betétesek fogják viselni a veszteséget, vagy ha a bank forinthitelez, akkor elsőre azonnali vesztesége lesz, de hosszabb távon a magasabb kamatok miatt valójában a betétesek fogják a veszteséget kifizetni.

--- Magasabb kamatok miatt betétesek veszteséget szenvednének? Ezt nem értem pontosan. A betétesek kapják a pénzt, nem beszélve erről: www.oba.hu

Ha meg valakinek van vagyona, hogy újabb hitel nélkül előtörlesszen, akkor mivel a kihelyezhető betét állomány fog csökkenni akkor a hitelezés fog lecsökkenni, ami egyik fundamentuma a mai gazdasági rendszernek, ez pedig a gazdasági növekedést fogja lecsökkenteni, azaz az államnak kevesebb lesz a bevétele, amit vagy a bevételek növelésével vagy a kiadásainak a csökkentésével tud egyensúlyba hozni. Esetleg újabb hitelt vehet fel :(

--- Nagyon rosszul látod ha feltétel nélkül elfogadod a "szakemberek" véleményét. És ez így - no offense - de roppant pongyola is. A kihelyezhető betétállomány MAXIMUM csak az árfolyam különbözettel csökkenhet. Hiszen innen kiveszem a pénzem (betétem), oda meg beteszem (végtörlesztés), magyarul tőke-átrendeződés lesz csak és az is csak akkor, ha nem egy helyen (bankban) van a hitel és a betét. Végre elindul(hat) egy igazi verseny. Nem beszélve a forinthitelek eleve magasabb kamatáról (amennyiben valaki forinthitellel végtörleszt), ami megint csak plusz bevétel a bankoknak...

Ez fontos: a hitelezés meg amúgy is halott manapság, az asszony ebben a szektorban dolgozik és véleménye szerint NEM a bankok nem adnak hitelt, hanem az emberek és a KKV-k NEM vesznek fel. Mindenki vár és bizonytalan. Azért ha az emberek megszabadulnak a lakáshiteleiktől vagy egy kiszámíthatóbbra cserélhetik az pont hogy pörgetni fogja a gazdaságot, mert az emberek bátrabban költenek ha kiszámítható(bb) a jövőjük.

Szóval a probléma nem az, hogy a törlesztés pillanatában előnyös-e a végtörlesztőnek, hanem az, hogy hosszabb távon összességében ezzel a megoldással a kormányzat nagy valószínűséggel nagyobb problémát keletkeztet mint, amit megoldani szándékozott.

--- Már ne haragudj, de ha végig elolvasod ezt a kommentet, akkor látni fogod, hogy IMHO egy NAGY LÓSZ*RT okoz nagy problémát...

jolanbela · http://subnormalia.blog.hu 2011.09.14. 11:58:19

@intruderjani: Az alap kérdés, hogy ki fizesse a veszteséget, ami a 180 és 230-250 Ft között van. Meggyőződésem, hogy egyetlen esetben lehet ezt úgy elviselni, hogy a veszteség ne terüljön szét az egész lakosságra, ha lesz gazdasági növekedés és erősödik a forint. Gazdasági növekedés hiányában mindenki viselni fogja a veszteséget, függetlenül attól, hogy jelen pillanatban nyereségnek tűnik a végtörlesztése valakinek. Azaz a gazdasági növekedés elősegítése az egyedüli jó megoldás, az összes többi csak rossz vagy még rosszabb megoldás lehet. Nyilván a jó megoldást a legnehezebb kivitelezni, láthatólag nem is sikerül a kormányzatnak. Úgyhogy maradnak a rossz megoldások. Tekintettel arra, hogy egyetlen hatástanulmány nem ismert a kormányzat oldaláról (kommunikáció az van), hogy milyen következményei lesznek ennek a megoldásnak, marad a saját elképzelés a kimenetekről. Én a kormányzat helyében elgondolkodnék a választott eszköz használhatóságán akkor, ha szinte minden gazdasági szereplő, közgazdász (pártállástól, piaci pozíciótól függetlenül) azt mondja, hogy ez nagyon veszélyes. Kb. a helyzet olyan, mint a kormányzat indulásakor, amikor minden oldalról érkeztek a jelzések, hogy az elképzelt gazdaságpolitika működésképtelen, ennek ellenére nekifogtak. Ma már látjuk a számokat. Tényleg működésképtelen.

intruderjani 2011.09.14. 12:58:51

@jolanbela: Az alap kérdés, hogy ki fizesse a veszteséget, ami a 180 és 230-250 Ft között van. Meggyőződésem, hogy egyetlen esetben lehet ezt úgy elviselni, hogy a veszteség ne terüljön szét az egész lakosságra, ha lesz gazdasági növekedés és erősödik a forint.

--- Hmm. Nem értek egyet. Szétterülhet a lakosságra (államadósság formájában) maradhat a bankoknál (veszteség formájában) teljesen mindegy (ÉS EGYIK SEM GOND). Ha figyeltél rám és elfogadod akárcsak részigazságnak is a véleményem, akkor a gazdaság NEM FOG növekedni, amíg az embereknek nincs pénze vagy nem akarnak/mernek költeni. Amíg az emberek a rossz hiteleiken aggódva minden pénzt félretesznek ami azelőtt elköltöttek, hogy ki tudják fizetni a jövő havi MÁR MEGINT MEGNÖVEKEDETT részleteiket, addig nem lesz (és nincs is) semmiféle gazdasági növekedés. Szerintem ez rossz megközelítése a tárgynak, mert pont addig nem fog beindulni az egész hullámvasút megint, amig a jelen rossz devizahitelezés "van".

Gazdasági növekedés hiányában mindenki viselni fogja a veszteséget, függetlenül attól, hogy jelen pillanatban nyereségnek tűnik a végtörlesztése valakinek. Azaz a gazdasági növekedés elősegítése az egyedüli jó megoldás, az összes többi csak rossz vagy még rosszabb megoldás lehet.

--- Nagy szart. Lásd feljebb. A legnagyobb gátját az IGAZI, FOGYASZTÁSON ALAPULÓ gazdasági növekedésnek most készülnek ledönteni ezzel az intézkedéssel. Ezt ti komolyan nem látjátok? Ülök lent a játszótéren és beszélgetek más szülőkkel és szinte mind azt mondja/mondta: jó lenne már valami intézkedés, hogy végre kiszámítható(bb) legyen a hiteltörlesztés, mert kéne venni ezt/azt/amazt (a gyereknek). Ezek az emberek, ha átválthatják a hiteleiket forintra, fix konstrukcióval egyből mennek majd vásárolni, hidd el nekem. Nap mint nap ott ülök közöttük, a legszebb példái a "minden pénzt elverni hó végére" típusnak. És most is csak "félelemből" spórolnak ill. muszájból a megnövekedett terheik végett. Ezt veheted első kézből vett "tényeknek" tőlem.

Nyilván a jó megoldást a legnehezebb kivitelezni, láthatólag nem is sikerül a kormányzatnak. Úgyhogy maradnak a rossz megoldások. Tekintettel arra, hogy egyetlen hatástanulmány nem ismert a kormányzat oldaláról (kommunikáció az van), hogy milyen következményei lesznek ennek a megoldásnak, marad a saját elképzelés a kimenetekről. Én a kormányzat helyében elgondolkodnék a választott eszköz használhatóságán akkor, ha szinte minden gazdasági szereplő, közgazdász (pártállástól, piaci pozíciótól függetlenül) azt mondja, hogy ez nagyon veszélyes. Kb. a helyzet olyan, mint a kormányzat indulásakor, amikor minden oldalról érkeztek a jelzések, hogy az elképzelt gazdaságpolitika működésképtelen, ennek ellenére nekifogtak. Ma már látjuk a számokat. Tényleg működésképtelen.

---- Ha meg nem sértelek: kicsit sok ebben a rizsa, meg a ferdítés. A régióban semelyik, hasonló helyzetben lévő országban nem indult be a(z igazi) növekedés, stagnálás a jellemző. Ennek semmi köze a jelenlegi kormányhoz. Szóval nem tudom mi működésképtelen a jelen gazdaságpolitikában, de te majd biztos tény és okszerűen leírod nekem. Várom.

jolanbela · http://subnormalia.blog.hu 2011.09.14. 13:46:06

@intruderjani: Legyen neked igazad! Készséggel megkövetlek majd, de egy sokszereplős játszmában nehéz minden szereplő mozgását pontosan előre jósolni. Mindketten azt mondjuk, hogy ez egy gazdasági spirál folyamatot hoz majd létre, amelyben felerősödik a mostani döntésnek a hatása. Annyi a különbség közöttünk, hogy én azt mondom, hogy a spirál egy lefelé tartó, recessziót előidéző folyamatot fog erősíteni, míg Te azt mondod, hogy ez fogja a gazdasági növekedést beindítani és ezzel a spirálon felfelé mozdulunk el. Hamarosan kiderül.

intruderjani 2011.09.14. 14:00:14

@jolanbela: Egyébként - mint már írtam - kicsit meredek dolog oszkópeti cikkét, mint hiteles, elfogulatlan, nem kommunista "szakvéleményt" belinkelni és maradéktalanul tényként kezelni a benne található hipotéziseket.

Csak egy példa: ha az EU majd jogellenesnek találja az egészet, akkor az állam kártalanítja (mondjuk az államadósság terhére) a bankokat és az EGÉSZ CIRKUSZ hiába volt. Ha pedig nem, akkor a bankok így jártak, lesz "végre" egy valóban, nem csak papíron kimutatott veszteséges évük.

Én sokkal kevésbé aggódok. A portfolió cikke valamelyest jobb a
témában: www.portfolio.hu/gazdasag/mi_tortenik_a_gazdasaggal_a_180-as_vegtorleszto_eseten.155333.html

Bár azért ebben is vannak meredek dolgok (semmivel alá nem támasztott, tényként kezelt hipotézisek mint pl. "(3) a gazdaság növekedési kilátásainak érdemi csökkenése önmagában egy új sokkot okoz "

intruderjani 2011.09.14. 14:06:29

@jolanbela: Egy dologban biztos lehetsz: Azt a pénzt amit az emberek az irreálisan megváltozott hiteleikre fordítanak (saját példa céháeffes autóhitel 2008-ban átlag 47-52K HUF törlesztő per hó, legutolsó hónap idén 93K HUF) manapság azt legalább EL FOGJÁK TUDNI költeni, hogy pörögjön a gazdaság. Jelenleg ezt NEM tehetik meg.

Abban egyetértünk, hogy majd az idő eldönti hogyan lesz. De a bankadó/ágazati különadó/manyup lenyúlás stb. mind azt mutatta, hogy van egy "kis cirkusz" egy darabig és a piaci szereplők elfogadják a megváltozott működési körülményeket és minden megy tovább a maga medrében. Erre számítok most is.
süti beállítások módosítása