Subnormalia, azaz Doktorland

Két verzió van:
A. bértollnokok vagyunk és a szociktól / libsiktől / narancsmanóktól / radikálisoktól kapott luxuslimuzinokkal osonunk atombunkertől atombunkerig;
B. hiszünk a kussolás bűnös mivoltában...

* * * * * * * * * * * * * * * *
Ha esetleg nem bírod magadban tartani:
subnormalia-kukac-freemail-pont-hu
* * * * * * * * * * * * * * * *

Blogz & linkz

Gulyásdemokrácia

Lashee

Mandiner

Medwe

Michael Knight

Oszkó Péter

Tóta W. Árpád

Vastagbőr

Véleményvezér

Zoli vagyok

+

Linkcsere partnerek





Google PageRank
blog

Portfolioblogger

Portfolio hírek

Hirdetés

Laszt kommentz

  • theos tzilag: "rokknyugger" Sok van . De nem homogén csoport egységesen kezelhető problémája. Valahová leírtam ,... (2018.08.23. 16:31) Omnipotens titánok
  • Szúrófény: @micimate: Tacitustól tudom, hogy azért lesz valakiből politikus, mert lopni akar. Jancsó Miklós "... (2014.08.02. 06:45) Egy illuzionista lázálma
  • Szúrófény: Nem messzi tájak felfedezője Demagógiában járt Göre Gábor Demagógia hatalmas, mondhatnám határt... (2014.08.02. 06:32) Álszent igazságosztás
  • Szúrófény: Abszurd mese Hol volt, hol nem volt az állami vagyon. A moszkvai világbirodalmon túl, az átláthat... (2013.05.29. 03:57) Abszurd vonal,...
  • Holnap Kapitány: Alternatív évértékelés, a hippikorszak muzsikájával: iloveyouso.blog.hu/2012/02/07/a_balkanra_tart (2012.02.08. 10:22) Az illuzionista hibajavítás
  • Utolsó 20

A gazdasági világvége előszele

2010.09.15. 15:55 | jolanbela | 5 komment

Címkék: usa világgazdaság válság portfolioblogger pénzpiacok

Most olvastam egy elemzést arról, hogy jelen helyzetben ugyanott van a világgazdaság mint 2008-ban a Lehman csőd idején. Szomorú, ugyanakkor nem meglepő. Csak nézzük meg mi történt.

A válságba került fejlett államok, élükön az USA-val, elképesztő mennyiségű pénzt toltak be a pénzpiacokra úgy, hogy a rendszeren semmit nem változtattak. Max tulajdonosok lettek valamilyen mértékben egy-egy pénzintézetben vagy a döntéshozó testületekbe ült be egy-két képviselőjük, de alapvetően semmi nem változott. És ahogy elnézem nagyjából ugyanebben a mederben képzelik el a jövőbeli megoldást is:

- Papa! Kéne egy új kocsi!
- De fiam! Három hónapja kaptál egy újat.
- Tudom Papa, de az új barátnőmnek nem tetszik, kicsit meg is kopott már, meg a legutolsó gyorsulási versenyen szétpörgettem a motorját, meg szétégettem a gumiait.
- Fiam! Miért nem vigyázol jobban rá! Nem kellene ilyen ostoba versenyekre járnod! Tudod, hogy nincs semmi megtakarításunk, már így is teljesen el vagyunk adósodva, és egy fillérem sincs.
- Tudom, tudom papa. Ígérem többet nem teszem, de most az egyszer még utoljára. Légyszi, légyszi. Használjuk a gépet! Nekem még maradt egy ezresem. Ugye szeretsz?
- Haj, jaj. Hát persze, hogy szeretlek. Na, jó. Gyere fiam. Fénymásoljunk.

Sőt! Alig várom már, amikor internacionális ujjongás közepette bejelentik, hogy új alapokra helyezzük a világgazdaságot, ezért minden ország adósságának 90 %-át elengedjük.

Véleményem szerint azonban ezek a válaszok nem megoldásai a helyzetnek, hanem fenntartói egy alapvetően rossz, téves állapotnak. Ma már a pénzpiacok reálgazdaságtól való függősége jelentősen relativizálódott, gyakorlatilag megszűnt. A pénzpiac ma egy virtuális világ, amiben számmisztikai mutatványokkal zsonglőrködnek bitbűvészek. Voluntarista mítoszok (a piacok önszabályozása, fenntartható fejlődés, a több mindig jobb a kevesebbnél stb.) teremtik meg a hit- és érvrendszerét.

Amíg nem történik egy jelentős szemléletváltás és ez a helyzet fennmarad, sőt erősítjük, addig én nem számítok semmi jóra.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://subnormalia.blog.hu/api/trackback/id/tr302298233

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Svájc bedönti a fél országot?! 2010.09.16. 15:28:16

A kigyúrt Milkaboci bármikor ráléphet a kétfarkú kutya egyik farkára... A svájci jegybank ma döntött: nem szigorított, de bármikor megteheti, ha érdekei úgy kívánják. Bölcsész vagyok, csak annyit tudok ebből, hogy ez nekünk nagy szívás lehet, és h...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dézsàvü 2010.09.15. 18:08:41

Az USA jegybankjánál - mint a példaviccben is írtad -, változatlanul éjjel-nappal nyomtatják a dollárt. Ez a Keynes-i gazdaságpolitika nem fog megoldást hozni Szerintem...

Egyszer el kell zárni a pénzcsapokat. És akkor jön az igazi feketeleves? Mint '32-re? :(

Gábor a Jobbszélső 2010.09.15. 18:25:32

bennem az alábbi dilemma forog már régóta: minden ország el van adósodva, leszámítva Kínát. Ugye nem minden adósság Kínával áll szemben. Sőt, talán az összes adósság nagyon kis része az, amit Kína finanszírozott. A többivel kinek is tartozunk??? HAHÓ! Lehet, hogy max egy szűk rétegnek, néhány száz ember által működtetett privát banknak, akik csűrés-csavarással állítják elő a számlapénzt? Mi is adódna, ha tényleg minden fejlett ország bojkottálná a visszafizetést? Ez a szűk kör szarul járna kb egymilliárd emberrel szemben? Valaki magyarázza már el nekem, kinek is tartozunk mi majd egy milliárdan?

gono 2010.09.16. 09:12:23

hát kéremszépen akinek 50 alatt van az iqja az nagy valoszinuseggel zsidozik. elarulom kinek is tartozunk. pl a nyugdíjpénzzáraknak, akik felvásárolták a kötvényeket. igy ha nem akarunk nyzgdíjat akkor akár fel is mondhatjuk az adósságot. Ezen kívül szamottevő a japánból és az arab országokból érkező finanszírozás is a fejlett eladósodott világba.

herbert 2010.09.16. 12:57:10

a világgazdaságot a virtuális eszközök uralják jelenleg. Ha ezt felszámoljuk, az itt felhalmozott elképesztő méretű vagyonok átmenekülnek az arany mellett "nyersanyagokba" (termőföld elsősorban és terményei, ill. a föld méhének kincsei). Ez olyan inflációt okoz, hogy az alapvető szolgáltatások elérhetetlenek lesznek az emberek 90%-ának, ami visszaröpít bennünket a feudalizmusba, bár a vagyoni különbségek miatt inkább fog az ókori Egyiptomra hasonlítani.

Nekem ez az egész egyre inkább túlnépesedési-túlfogyasztási válságnak tűnik, amin semmilyen gazdaság/társadalomszerkezeti reform nem tud már segíteni. Egy kiadós népességcsökkenés vagy technológiai áttörés jelenthet megoldást az energetikában (termelés és tárolás), élelmiszeriparban, építőiprban, közlekedésben.

Persze mindez így baromság és a megfogalmazás is kocsmai, de más nem jutott eszembe, lehet ekézni:)

jolanbela · http://subnormalia.blog.hu 2010.09.16. 15:38:46

@gono: A nyugdíjalapok tipikus példája a gazdasági zsákutcának. 2020-ra 36.000 Mrd EUR értékű lesz az eszközállományuk (viszonyításnak Mo. 2009. évi GDP-je kb. 95 Mrd EUR). Fogalmam sincs hová lehet befektetni ennyi pénzt, hogy hozamot termelve őrizze az értékét? Mellesleg mi lesz 2050-ben?
süti beállítások módosítása