Subnormalia, azaz Doktorland

Két verzió van:
A. bértollnokok vagyunk és a szociktól / libsiktől / narancsmanóktól / radikálisoktól kapott luxuslimuzinokkal osonunk atombunkertől atombunkerig;
B. hiszünk a kussolás bűnös mivoltában...

* * * * * * * * * * * * * * * *
Ha esetleg nem bírod magadban tartani:
subnormalia-kukac-freemail-pont-hu
* * * * * * * * * * * * * * * *

Blogz & linkz

Gulyásdemokrácia

Lashee

Mandiner

Medwe

Michael Knight

Oszkó Péter

Tóta W. Árpád

Vastagbőr

Véleményvezér

Zoli vagyok

+

Linkcsere partnerek





Google PageRank
blog

Portfolioblogger

Portfolio hírek

Hirdetés

Laszt kommentz

  • theos tzilag: "rokknyugger" Sok van . De nem homogén csoport egységesen kezelhető problémája. Valahová leírtam ,... (2018.08.23. 16:31) Omnipotens titánok
  • Szúrófény: @micimate: Tacitustól tudom, hogy azért lesz valakiből politikus, mert lopni akar. Jancsó Miklós "... (2014.08.02. 06:45) Egy illuzionista lázálma
  • Szúrófény: Nem messzi tájak felfedezője Demagógiában járt Göre Gábor Demagógia hatalmas, mondhatnám határt... (2014.08.02. 06:32) Álszent igazságosztás
  • Szúrófény: Abszurd mese Hol volt, hol nem volt az állami vagyon. A moszkvai világbirodalmon túl, az átláthat... (2013.05.29. 03:57) Abszurd vonal,...
  • Holnap Kapitány: Alternatív évértékelés, a hippikorszak muzsikájával: iloveyouso.blog.hu/2012/02/07/a_balkanra_tart (2012.02.08. 10:22) Az illuzionista hibajavítás
  • Utolsó 20

Egy illuzionista lázálma

2011.07.25. 13:40 | jolanbela | 4 komment

Címkék: illúzió gazdaságpolitika kedves vezető portfolioblogger

A minap a Kedves Vezető ismét megvillantotta orákulumi képességét és kinyilatkoztatott:

"A korszakváltás a miniszterelnök szerint az előző korszak összeomlásával fog megtörténni, a nyugati világban ugyanis az államadósság olyan mértékűvé válik, hogy a tartozásokat már nem lehet visszafizetni. (...) Orbán Viktor szerint az újonnan felépülő korszakban az államnak merőben új szerepe lesz a gazdaságban. Az adósságot visszafizetni csak állami eszközökkel lehet, csak az állam képes visszavezetni a munka világába az onnan kiesetteket, mondta a miniszterelnök, és hozzátette, hogy a gazdaság sem fog magától átszerveződni, azt az állam szerepvállalása révén át kell szervezni, és a jóléti államok helyett munkaalapú társadalmi rendszerre lesz szükség Európában."

Biztos csak a nagy meleg. Megsütötte a Kedves Vezető fejét, azért beszél össze-vissza. Az elmondottak egy zagyva lázálom képét rajzolják ki. Ha mindenáron értelmet akarok mögé tenni, akkor azt tudom elképzelni, hogy közvélemény kutatókkal felmérették, hogy mit is szeretne leginkább hallani a nép aztán ezt átszűrték a hatalommegtartás és önigazolás rostáján és az első tíz fogalomból egy beszédíró néhány tekerés után legyártotta a beszédet. Az ellenségkép fokozás azért korrekten benne van:

- a keménymag ellenségképe: azemútnyócévgyurcsányahibás,

- a kevésbé fanatikusoknak felállított szélmalom az államadósság,

- a végső csapás a gazdasági világvége, amitől remélhetőleg mindenki más összecsinálja magát és rögtön a Kedves Vezetőhöz szalad védelemért.

És persze a Kedves Vezető alkímista vegykonyhájában már erre is kész a csoda elixír: a munka.

Mer'ugye ilyen ez a gazdasági világvége: a közmunkások lapátot, csákányt és a talicska szarvát megragadva úgy elkezdenek dógozni, hogyha az egész világ összedől, kis hazánkban akkor is állni fog a debreceni stadion. Ezt látva pedig, a világvégének inába száll a bátorság és úgy elszalad, hogy hetedhét országon, sőt az Óperenciás tengeren túl sem lehet majd megtalálni. A világ Góliátjai pedig a kis Dávidkáról fogják koppintani a megoldást, habár egyenlőre még úgy néz ki fordított a helyzet.

A világban valóban komoly problémák vannak jelenleg is, mind környezeti, mind társadalmi, mind gazdasági vonatkozásokban, de beszéde alapján a Kedves Vezető nem igazán érti ezek miben létét. Ebből eredően válaszainak sincs semmi köze ezekhez.

Ha ez nem csak kommunikációs handabanda, hanem a Kedves Vezető elképzelése a világról, akkor tényleg komoly bajban vagyunk. A Kedves Vezető úgy néz ki, mintha életben lenne, de a nap meglágyíthatta az agyát és elméje már bomlásnak indulhatott.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://subnormalia.blog.hu/api/trackback/id/tr723096105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micimate 2011.07.25. 15:49:39

Kedves Blogger!
Minden bejegyzését röhögő egyetértéssel olvasom. Most viszont vitatkozom. No, nem a Kedves Vezető ismereteit illetően, hanem kifejezetten Önnel. Sajnos nemzetvezetőnknek most speciel igaza van, csak saját maga sm tudja, hogy miben.
Nos, a GDP teljesen alkalmatlan mérő szám. A közelmúltban számítási metodikája szerint pl. Haiti egy főre eső GDP-je brutálisan növekedett. A számláló a pestis miatti orvosi munkaidő miatt nőtt, a nevező a halottak miatt csökkent no, kb. ennyit ér, ha az ország teljesítményeibe a közszféra, illetve az ország elsődleges jövedelmeibe be ne épülő szolgáltatások "hozzáadott értékeit" is figyelembe vesszük.

Az értéktermelés nem egyenlő a jövedelem termeléssel. A közmunkás értéket termelhet, de jövedelmet nem. A miniszter, az orvos, a tanár, az önkormányzati alkalmazott, szóval mindenki, aki az államháztatás kiadási oldalából kapja jövedelmét, értéket igen, jövedelmet nem termel az ország számára. Ugyanez igaz a szolgáltatásban, kereskedelemben dolgozók döntő többségére is. Mindannyiukat, mindannyiunkat közvetlenül, vagy az állami ujraelosztás fázisán át az elsődleges jövedelemtermelés tartja el. A KSH adataiból is kitűnik, hogy a másodlagos, és a harmadlagos jövedelemtulajdonosokra kimutatott hozzáadott érték összege egyenlő az elsődleges jövedelem előállítók (ipar, agrárgazdaság, külföldi diákok képzése, külföldiek kórházi kezelése, szállás, vagy prostituált igénybevétele, stb.) teljesítményével
Ezt az egyszerű összefüggést elfelejtette az adenaueri-erhardti modelt felváltó neoliberalizmus Európában, és főleg az USA-ban. Az elsődleges jövedelem előállítások keletre mentek. Már az amerikai biztosítottak csípő prtézis beültetései is. A kiesést az államok eladósodása pótolta. Mostanra bedölt a dolog. Most éppen az USA-ban döl. A "rendszerváltozáskor" azt hittük, így kell ezt csinálni, hiszen olyan jó posztindusztriális, vagy szolgáltatói társadalomról locsogni. Tévedés. Valóban valódi munkahelyek kellenének, csakhogy pont a termelési piramisok lehetőségét öli immár a hatodik kormány, ostobaságokra szórja szét a támogatások ezer milliárdjait, pedig nem is olyan nehéz a megoldás a rendzserváltás után exportált másfél milló munkahely visszaszerzésére. Csak érteni kellene hozzá egy kicsit. A slogen puffogtatás nem elég.

jolanbela · http://subnormalia.blog.hu 2011.07.26. 00:54:21

@micimate: Szerintem nincs közöttünk vita. A GDP szerintem sem alkalmas egy ország teljesítményének mérésére. (Annyiban egy lépéssel korábbról indítanék, hogy miért is kell egy országnak a teljesítményét mérni, kell-e egyáltalán?)
Az elsődleges jövedelemtermelő munkahelyek létesítésével egyet értek, de sajnos a kormány egyenlőre csak munkanélkülieket teremt, ráadásul a Kedves Vezető azt mondja, hogy majd egy későbbi időpontban, amikor már több lépése ismert lesz a kormánynak, akkor összeáll a kirakó, vagy hogy itten valami über titkos, de piszok jól kidolgozott stratégia mentén halad a kormány és csuda jó lesz itt mindenkinek hamarosan. De az a baj, hogy amit eddig látok, abból nem lehet kirakni semmit. Nincs semmilyen összefüggés/koherencia az egyes lépések között. Sőt!
A posztban ennek csak egy kicsiny részletét próbáltam meg kinagyítani, különös tekintettel az aránytévesztésre. Az USA naponta 4 Mrd USD-vel növeli a költségvetési hiányát, azaz kb. 1 hónap alatt annyi hiányt állítanak elő, mint ami a mi 1 éves GDP-nk (most tekintsünk el a módszertani részletektől, az arányokat nézzük). Ráadásul az USA-ból indult a másodlagos jelzálogpiac összeomlásával a világméretű válság, ami hozzánk is begyűrűzött pár hónappal később. Szóval ilyen körülmények között a legeufémistább megfogalmazás az aránytévesztés. De inkább itt komoly realitásérzék csalódásról kell már beszélni. A gazdasági világ eseményeitől Mo. nem tudja függetleníteni magát akármit is beszél a Kedves Vezető, ez illúzió. És méretünknél fogva mi jó esetben követő magatartással reagálni tudunk ezekre a változásokra, rosszabb esetben ostoba népnemzeti lózungokkal handabandázva egy szegénységi csapdába motorozzuk magunkat. Nemzeti büszkeségből.

micimate 2011.07.26. 13:09:47

Köszönöm a választ. Én is úgy gondolom, hogy a lényegi dogokban egyetértünk. A Matolcsy szintű "közgazdászokkal" ,no meg jogász kormányunk ilyesmit soha nem tanult tagjaival nehezebb lenne.
Amúgy, ha valós módon mérnénk az ország teljesítményét, nehezebb lenne hazudozni. A falu főterének a felújítását, a valaha volt legpofátlanabb és legostobább szóvivő stábjának bővítését, a segélyek közmunka díjkénti felvételét, újabb kutyakozmetika létesítését pályázati pénzből, nehezebb lenne munkahely növelésnek kinevezni.
A világméretű gazdasági válság tényén lehet vitázni. Szerintem ilyen mostanában nem volt. Egyszerűen kipukkadt az adósság lufi. A valós teljsítmények láthatóvá váltak.
A világgazdaság egyszerűen átrendeződik. Ilyen már volt. Amikor egy-egy civilizáció ráállt arra, hogy másokkal végeztesse el a munkát, összedölt. Az, hogy erre sem az ókori Rómában, sem Egyiptomban, vagy máshol, nem jó válaszok születtek, az más kérdés. Szegény Lenin se mert soha álmodni arról, hogy valaha Oroszország lesz az USA egyik legnagyobb hitelezője.
Nagy Vezérünk néhány filosz ismerőse, talán hallott valamit harangozni erről, és azt hiszi, hogy mostmár Ő lett a Világ esze.
Azt viszont nem tudom, hogy miért nem ismri azt az örökérvényű igazságot, hogy a cigány lova is akor döglött mg, amikor már napi egy szál szalma is elég volt neki. Dicséretes, hogy csökkentjük a szalma zabáló lovak számát (minimum a fejadagjukat), de azért az sem lenne rossz, ha végre akár egy új szalmaszálat is előállítanának a fiúk. Az viszont sértené nemzetünk szabadságharcának magasztos céljait, mert hogy az a multik macerálása mellet aligha sikerül. A helyes fontosági sorrendre pedig nagyon tudnak vigyázni.

Szúrófény 2014.08.02. 06:45:07

@micimate: Tacitustól tudom, hogy azért lesz valakiből politikus, mert lopni akar. Jancsó Miklós
"A hazafiasság a gazemberek utolsó menedéke" Samuel Johnson
"Az uralkodó réteg forradalma, csak arra jó, hogy vég nélkül fenntartsa saját uralmát!" Tolsztoj Leo 1902! beszoptuk!
„Mindinkább meggyőződöm, hogy az ország helyzete reménytelen, ez az ország nem képes magát megvédeni, mert nincsenek az állam kormányzatában becsületes emberek! (A pápai követ írja Rómának, 1526-ban!)
„…el nem tagadhatjuk, és nem szépíthetjük azt a példátlan önzést, amelynek durva konfliktusaiból áll e korszak úgynevezett politikai története. Keserű arra gondolni, hogy ez ország politikai vezetői méltatlan, alacsony lelkű, legjobb esetben tehetségtelen emberek voltak”
Szekfű Gyula Tomori
süti beállítások módosítása