Subnormalia, azaz Doktorland

Két verzió van:
A. bértollnokok vagyunk és a szociktól / libsiktől / narancsmanóktól / radikálisoktól kapott luxuslimuzinokkal osonunk atombunkertől atombunkerig;
B. hiszünk a kussolás bűnös mivoltában...

* * * * * * * * * * * * * * * *
Ha esetleg nem bírod magadban tartani:
subnormalia-kukac-freemail-pont-hu
* * * * * * * * * * * * * * * *

Blogz & linkz

Gulyásdemokrácia

Lashee

Mandiner

Medwe

Michael Knight

Oszkó Péter

Tóta W. Árpád

Vastagbőr

Véleményvezér

Zoli vagyok

+

Linkcsere partnerek





Google PageRank
blog

Portfolioblogger

Portfolio hírek

Hirdetés

Laszt kommentz

  • theos tzilag: "rokknyugger" Sok van . De nem homogén csoport egységesen kezelhető problémája. Valahová leírtam ,... (2018.08.23. 16:31) Omnipotens titánok
  • Szúrófény: @micimate: Tacitustól tudom, hogy azért lesz valakiből politikus, mert lopni akar. Jancsó Miklós "... (2014.08.02. 06:45) Egy illuzionista lázálma
  • Szúrófény: Nem messzi tájak felfedezője Demagógiában járt Göre Gábor Demagógia hatalmas, mondhatnám határt... (2014.08.02. 06:32) Álszent igazságosztás
  • Szúrófény: Abszurd mese Hol volt, hol nem volt az állami vagyon. A moszkvai világbirodalmon túl, az átláthat... (2013.05.29. 03:57) Abszurd vonal,...
  • Holnap Kapitány: Alternatív évértékelés, a hippikorszak muzsikájával: iloveyouso.blog.hu/2012/02/07/a_balkanra_tart (2012.02.08. 10:22) Az illuzionista hibajavítás
  • Utolsó 20

A libapásztor ötletel

2010.07.29. 11:32 | Dr. Klein Imre | 3 komment

Címkék: fidesz áder jános lázár jános három csapás ner narancsos forradalom vérpopulizmus

Dühöng a vérpopulizmus. Lúdas Mátyás a bankból hazafelé előbb Lázárhoz (Fidesz), majd Áderhez (Fidesz) ugrott be, mindkettőnek barackot nyomott a fejére, s intelemmel látta el őket: "ne legyetek már lükék! a jogállamiság nem jelent igazságosságot, gyerekek!"

- Figyu, Liba! Ez most akkor jó lesz így?

(Zárójel: a kormány zárt ülésén megtekintették a Fazekas Mihály ihlette reklámspotot, s megihletődött az új nemzet- és agrárgazdasági stratégia. A kimunkált terv: a Nemzeti Földalap felvásárol mindent, de mindent, majd beleültetik az IMF hitelt. Optimista szcenárió: kikel, s leszüreteljük a termést. B. R.I.P. verzió: az IMF tanácstalanul keresgéli a pénzét, de mink addigra gödörbe nyilazunk mindenkit, aki sejtheti, mit és miért csináltunk vele. Annak utána tárogatjuk a kezeinket - bocsesz! nem én voltam.)

Három csapás! Fej, gyomor, fej...

Érdekes, hogy minknálunk a "három dobásból" ("three strikes") gyorsan-frissen "három csapás" lett (gondolom, Áder EP-képviselő úr fordította az alapötletet angoszászbul), s ezt egy polgári értékrenddel bíró szavazónak illik is nagy riszpekttel süvegelni. Nodenemoda szószerinti félrefordítás, merthisz a NER (Nemzeti Együttműködés Rendszere) nem követeli meg szigorúan a többnyelvűséget. Ideális esetben a deréknemzeti jóember a magyar szöveget sem ízlelgeti, értelmezgeti túl nagy vehemenciával, mert akkor jő'ne borzongás... Talán születne kérdés is.

 - Khm. Tényleg oda kell csapni háromszor? Tényleg csak kérdezek: az nem olyan Ponyvaregényes? Persze lehet az szükséges, ha elsőre, meg másodjára úgyse találjuk el...

Emlékezetes lesz még a kétszer mellécsápolás, most azonban ne térjünk el a tárgytól (érdemel ez másik posztot). Mert ugyan emberjogiskodjon a gonosz, galád gazemberekért, aki ezért kapja a fizetését, meg mondogassák csak a szabadságjogista libsik, hogy hiába a bünti, úgysincs megjavulás (ami megérne egy "álljunk meg egy szórát"), de ezeken túl is kuksol azért morális paradoxon.

Mi is lehet? Olyan apróságokon most ne akadjunk meg...
 - hogy van-e értelme az utalt bé-té-ká módosításnak (értsd: csökkenti-e a bűnözőpopulációt, vagy a falusi alkímistáknak lesz igaza, akik rég felismerték, hogy "kutyából nem lesz szalonna");
 - hogy miért született (a nép örömire, mertbiz' a Donau jegén választott Mátyás sem találhatott volna ki keményvonalasabbat).

Csak, hogy tudjuk miről beszélünk: "A Fidesz által benyújtandó három csapás törvénytervezet lényege: az életellenes bűncselekmények elkövetőit a harmadik alkalom után mérlegelés nélkül életfogytiglani börtönre ítélnék."

A lényeget ott érzem, hogy olyan súlyú büntetést lehet kénytelen kiosztani a bíróság, amire nem szolgált rá a paciens (ergo a büntetésnek van olyan "része", amit nem érdemel a büntetett). Ez bizony akkor sem szép, ha rovott múltú, aki elszenvedi az effektet, Lázár úr ötlete ugyanis cáfol valami nagyon alapvetőt is: a lehetőséget, az esélyt a változásra.

Emellett persze a "három csapás" érzésem szerint mér csapást (igaz, csak egyet) a periférián, amolyan setét foltként mocorgó Btk.-ra is. Ebből az aspektusból nézvést mélyen átgondolt rendszerkritikai észrevétel (csak azt nem szokták törvénybe foglalni): azt üzeni ugyanis, hogy a büntetések egyesével kalpag kakkancsot sem érnek. Kellenek akkor? Persze! A bűnt megfelelő mértékű büntetésnek kell követnie. De jackpotot építeni a szisztémába - az mókás elgondolás.

Genyóság, de tovább gondolom, merthogy felfigyelhetünk a hangulati színezetre is: célját ugyan nem éri el a jogrendszerem és/vagy büntetésvégrehajtási metodikám, de ahhoz lusta vagyok törvényalkotóként, hogy analizáljam pöttyet, majd ésszel nyúljak hozzá. Összegezve: a legokosabb (s az energiaminimum-elvét is legkevésbé sérti), ha bűnözés visszaszorítása helyett, inkább nyomunk valamit, ami megelégedéssel tölti el a népmesei elemekre szomjúhozó népet. Tartalomban ugyan melós volna nagyot alakítani (ne-adja-a-Jóisten: "a végén győz a jó"), de a hármas számot már akkor is jó hallani, ha nem kívánságról van szó. 

Nem lehetne inkább hét?

Az ötlet adja magát: a következő lehetne a "hét csapás". Van ugye három- meg hétfejű sárkány, azaz konzisztens volna a szigorítás, ha véletlen önmagában nem válna be a hármas verzió. Ugyan gondosan utána kell nézni számmisztikailag - a 3 a Jupiterre utal, a 7 a Szaturnuszra -, nem lenne szerencsés, ha feszültséget keltenénk a törvényeink között.

Várjunk csak! 3+7=10, ami egyenlő az eggyel (1+0=1), tehát mégis egységet alkotnának!

Tehát a javaslatom, hogy vezessük be a "hét csapást". Ezt már az első baki után kiszabhatnánk, de az esszencia ismerős lesz: nem az elkövetett bűnből következne a büntetés, hanem az ún. egyéb körülményből lenne levezethető. A lényeg: valaki bűnözik, majd elcsípjük. Ekkor az elkövetőt és hat másik, közjegyző által kisorsolt, állampolgárt bekaszliznánk.

Az előnyök világosak:
 1. hatan ugyan ártatlanul ülnek, de a börtönben tutira nem lesz lehetőségük sem bűnözni, míg kint volna rá esélyük, ergo kimondottan preventív vagyok;
 2. számos felderítetlen bűncselekményre csattanós választ adnánk - ez színetiszta statisztika, Hölgyeim és Uraim;
 3. s ne feledjük, bizonnyal volnának olyan majdnem-bűnözők, akiket visszatartana a lelkiismeretük - ki szeretné derékba törni hat másik ember életét is?!

Noh, ki? Nem pont hatét, hanem sokkal többét teheti tönkre a kiváló idea, miszerint "az előzetes letartóztatás ezentúl a büntetőeljárás jogerős befejezéséig tartana." Jeligénk: időd van, hát miért ne töltenéd előzetesben?

De erről talán máskor...

A bejegyzés trackback címe:

https://subnormalia.blog.hu/api/trackback/id/tr132184513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2010.11.08. 16:16:24

"Akit Isten el akar pusztítani, annak eszét veszi el!" Minket nagyon elakar!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.04.05. 13:12:59

""A Fidesz által benyújtandó három csapás törvénytervezet lényege: az életellenes bűncselekmények elkövetőit a harmadik alkalom után mérlegelés nélkül életfogytiglani börtönre ítélnék."

Ha csak életellenes, akkor nem sokszor kéne alkalmazni, mert azért háromszor nem sokan ölnek embert...

Viszont a kellően következetesen, és szigorral alkalmazott büntetésre szükség lenne. A mostani joggyakorlat büntetései ritkán elrettentőek, és még kevésbé következetesek.

Pl. ATM tolvajok kaptak 6 évet, ami vagyon ellen bűncselekmény, Stohl meg talán kettőfelet sem kap? Aki cserbenhagyott, és nem először áll a vádlottak padján?

jolanbela · http://subnormalia.blog.hu 2011.04.15. 06:43:13

@ColT: Szerintem az elrettentés eszköze csak korlátozottan, bizonyos határig működőképes. Ez különösen az életellenes bűncselekményekre igaz. Inkább a felderítést kell javítani, hisz ha szinte biztos, hogy elkapnak (nincs esélyed, hogy megúszd) és gyorsan az inkább megfontolásra késztet. Habár az életösztön sokkal nagyobb úr, mint a jogkövetés és a jelenlegi szociális politika mellett igencsak hamar oda jutunk, hogy az életösztön felülírja a jogszabályokat.
süti beállítások módosítása