Subnormalia, azaz Doktorland

Két verzió van:
A. bértollnokok vagyunk és a szociktól / libsiktől / narancsmanóktól / radikálisoktól kapott luxuslimuzinokkal osonunk atombunkertől atombunkerig;
B. hiszünk a kussolás bűnös mivoltában...

* * * * * * * * * * * * * * * *
Ha esetleg nem bírod magadban tartani:
subnormalia-kukac-freemail-pont-hu
* * * * * * * * * * * * * * * *

Blogz & linkz

Gulyásdemokrácia

Lashee

Mandiner

Medwe

Michael Knight

Oszkó Péter

Tóta W. Árpád

Vastagbőr

Véleményvezér

Zoli vagyok

+

Linkcsere partnerek





Google PageRank
blog

Portfolioblogger

Portfolio hírek

Hirdetés

Laszt kommentz

  • theos tzilag: "rokknyugger" Sok van . De nem homogén csoport egységesen kezelhető problémája. Valahová leírtam ,... (2018.08.23. 16:31) Omnipotens titánok
  • Szúrófény: @micimate: Tacitustól tudom, hogy azért lesz valakiből politikus, mert lopni akar. Jancsó Miklós "... (2014.08.02. 06:45) Egy illuzionista lázálma
  • Szúrófény: Nem messzi tájak felfedezője Demagógiában járt Göre Gábor Demagógia hatalmas, mondhatnám határt... (2014.08.02. 06:32) Álszent igazságosztás
  • Szúrófény: Abszurd mese Hol volt, hol nem volt az állami vagyon. A moszkvai világbirodalmon túl, az átláthat... (2013.05.29. 03:57) Abszurd vonal,...
  • Holnap Kapitány: Alternatív évértékelés, a hippikorszak muzsikájával: iloveyouso.blog.hu/2012/02/07/a_balkanra_tart (2012.02.08. 10:22) Az illuzionista hibajavítás
  • Utolsó 20

Célkeresztben a transzfer árak

2010.09.16. 07:30 | Dr. Klein Imre | 3 komment

Címkék: apeh adózás szász károly gazdaságpolitika multik pszáf vpop nav sóhivatal portfolioblogger vida ildikó neh gigahivatal adórendőrség

Oly korban élük, amikor a "velejéig gonosz" APEH megbánja "a zemberek" rovására elkövetett bűneit és lassanként "szuperhumánus" szervezetté - NEH (Nemzeti Ellenőrzési Hivatal) - alakul. Az ügy érdekében az APEH magába olvasztja a VPOP-t, merthogy a fő cél - meglátásom szerint - a transzfer árak lefölözése. Ez a téma amúgy jogos igényből táplálkozik, csakhogy nagyon könnyen elsődleges országimázs faktorrá léphet elő a befektetők szempontjából (kombinációban az extrém adószinttel).

(Apróbetűs: a nagy szervezeti átalakulásban arra is akadt idő, hogy a gigantomán megoldások híveinek tovább kedveskedjenek: örömteli esemény, hogy Vida Ildikó - APEH - és Szász Károly - PSZÁF - jó hangulatú munkamegbeszélésen egyeztettek.)

Legelébb lássuk, mi is az a transzfer ár, s miért is került fókuszba. Előrebocsátom: a felvázolt példa nem azért lesz amatőr, hogy megértse a Nyájas Olvasó, hanem mert szándékoltan nem akarom túlbonyolítani (a valós életben nagyságrenddel több lépést kellene lekövetnünk), illetve nem is vagyok utolérhetetlen vám - és pénzügyi guru... Mindenesetre a példa számos aspektussal színezhető volna (ki a tulajdonosa az árunak, van-e vám és/vagy ÁFA fizetési kötelezetség avagy a profit nagyja hol csapódik le).

Tegyük fel, hogy van egy multinacionális cég, a Crystal Ball Co., aminek a fő profilja, hogy üvegolyókat gyárt. Az is alapfelvetés, hogy egy egység homokból egy darab üveggolyóbist lehet legyártani. Sőt még azt is kezeljük kezdőadatként, hogy Malajziában 1 petákért lehet homokot venni. A CBC Malajzia megveszi a benszülöttektől a homokot, majd ugyancsak a helyiek tessék-lássék megszitálják újabb 1 petákért. Ekkor a Cég exportálja a szitált homokot a CBC Hungáriának (gyengébbek kedvéért: Magyarországra). Szállítási költség: 1 peták - Malajzia fizeti. A magyar cég 10 petákért /TÁ/ veszi a homokot, merthogy különlegesen finom, homogén kvarcszemcsékből áll a cucc, ráadásul milyen kurva messziről jött  (ergo 7 peták profit termelődött Malajziában, a korrektség kedvéért: 10 peták után fizet a cég vámot, ami Malajzia esetében - fejlődő régió - jó eséllyel zérus).

A 10 petákos homokból 10 petákért (magas energiaköltséggel, precíziós munkával) üveggolyókat készít a magyar cég. Ekkor számukra 20 petákban van egy darab végtermék, tehát hirtelen exportálják is a szajrét Németországba, 21-ért /TÁ/ (1 peták profit adózik Magyarországon). Példámban a németek vagy nem okosak vagy nagyon rá vannak kattanva a cuccra, de 40-ért eladják a dílereknek (a sales nem egyszerű ténykedés, 4 petákba kerül, tehát a német profit 15 fabatka).

(Itt mindenféle kereskedelmi árrés realizálódik, de a végén Jürgen 50-ért gurigázhat a kölkével.)

Nomármost a transzfer árak bizonyos (eddig meglehetőst tág) keretek közt mozoghatnak, s mint láttuk, némiképp teoretikusak, hiszen gyakorlatilag a multik egyik zsebből a másikba tesznek pénzt, mégha a tranzakciók valósak is a háttérben. Az ideális árakat homlokukat gyűrve kalkulálják elő pénzügyi specialisták, kontrollerek. A cél tök logikus: a profit barátságosabb adókörnyezetben realizálódjon. Ha például nagy hirtelen a homokos témát elkezdik súlyosan adóztatni Malajziában (s nincs másutt olyan homok a Világon), akkor lassanként elkezd csökkenni a kiviteli transzfer ár, azaz kevesebb nyereség marad Malajziában, viszont a magyar leányvállalat olcsóbban jut hozzá ugyanahhoz a homokhoz...

"A szokásos piaci ár elvének – mint a társasági adóztatás egyik alapelvének – köszönhetően a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árat – kizárólag a fizetendő adó meghatározása céljából – piaci szintre kell kiigazítani, vagyis az érintett feleknek társasági adóalapjukat úgy kell meghatározni, mintha egymással piaci áron (ahogy független felek összehasonlító körülmények között) szerződtek volna."

A példa vérforraló ("itten kizsákmányolás folyik, kéremszépen!"), de teljesen természetes folyamat: vannak nyertesei (ahol korrekt adószintet tartanak), s vannak vesztesei (ahol beteges szinten adóztat az állam). És nem csak természetes, hanem van is - majdhogynem - szokásjogon alapuló, korrekt szintje, amit még az adott ország adóhatósága benyel. (Amúgy hogy e témán komoly pénzeket lehet bevasalni, az nem újkeletű ötlet, már 2009-ben rányomult az APEH.)

Kérdem én: kinek van szakértelme, adatbázisa export/import árak/mozgások tekintetében? Ugyehogy a Vám és Pénzügyőrségnek!

S innéstől felbugyog a kérdés: mi a terv? Ugye nem a munkahelyeinket megteremtő multinacionális szektor vérbesz*patása? Ugye nem elvtelenül büntetünk (merthogy hiányt csökkentünk), hanem a gusztutalanságokat szűrjük ki?

Az idő majd megmutatja.

Én mindenesetre remélem, a NEH képes lesz jól dönteni ezekben a kényes témákban, ehhez kívánok erőt, s hideg fejet... Mert ha nem, akkor tényleg csak a kis- és középvállalkozások maradnak nálunk, amikre a Narancsos Forradalom Gazdasági Okostojásai oly előszeretettel építik a szólamaikat.

 

Első rész | Második rész

 

A bejegyzés trackback címe:

https://subnormalia.blog.hu/api/trackback/id/tr432298192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gono 2010.09.16. 09:16:33

hát ebből aztán nem sikerült ám kihozni egy vizesnyolcasnál többet.
mint ahogy te is írod a dolog nagyrészt természetes módon alakul, és az adórendszerrel van összefüggésben. ebből következően a piaci árak is idomulnak, ergo sum nem lehet kimutatni jelentős eltéréseket sem. az ötlet halott, normális adórendszerben kéne gondolkodni csókolom

Avatar 2010.09.16. 15:18:31

Ennél azért sokkal jobban ki lehet játszani a rendszert nemzetközi szinten:

A CBC TaxParadise-ot bejegyzik egy olyan offshore országban, ahol a homokra és az üvegre a világon legkisebb a vám, és a nyereségadó is minimális. Ő lesz az, aki a malájoknak fizet 3 petákot a cuccért és eladja a magyaroknak 10-ért, valamint az összes további lépcsőben is ugyanígy nála képződik a haszon.
A végén az összes valóban termelő országban 0 haszon termelődött, így a 10-20-30%os nyereségadók is pont 0-t érnek. TaxParadise ország nyereségadókulcsa csupán 1%, de neki így is megéri, hiszen valójában semmi szerepe a termelésben, mégis pénzhez juthat. A maradéknak meg örül az ügyes Crystal Ball Co.
Ilyen adószinttel egy "rendes" ország nem tud versenyezni, a korrekt adószint simán bukik a betegesen alacsonyhoz képest.
Ezért próbálnak valami módszert találni a trükközők ellen.

Dr. Klein Imre · http://subnormalia.blog.hu 2010.09.16. 15:40:09

@gono:
Jam és nem. Eddig a VPOP max. a vámot szabta ki a reális árra ("szokásos piaci ár" - az idézetet most biggyesztettem bele). Mostantól az APEH is rákunkorodik az elszámolóárak témájára. Ezt lehet korrektül, meg durván. Az utóbbi amúgy is szárnyaló versenyképességünk nyesi meg...

@Avatar:
Így van. De egy egy "normál multi" nem adóparadicsomokban székel (melyik gigacég van bejegyezve a Seychelle-szigetek-re?). Hanem pl. Svájcban (ahol jóval alacsonyabbak az adók), s ott meg is fizeti az adót, mert nekik a törvényesség (látszata?) fontos tényező.
süti beállítások módosítása