Subnormalia, azaz Doktorland

Két verzió van:
A. bértollnokok vagyunk és a szociktól / libsiktől / narancsmanóktól / radikálisoktól kapott luxuslimuzinokkal osonunk atombunkertől atombunkerig;
B. hiszünk a kussolás bűnös mivoltában...

* * * * * * * * * * * * * * * *
Ha esetleg nem bírod magadban tartani:
subnormalia-kukac-freemail-pont-hu
* * * * * * * * * * * * * * * *

Blogz & linkz

Gulyásdemokrácia

Lashee

Mandiner

Medwe

Michael Knight

Oszkó Péter

Tóta W. Árpád

Vastagbőr

Véleményvezér

Zoli vagyok

+

Linkcsere partnerek





Google PageRank
blog

Portfolioblogger

Portfolio hírek

Hirdetés

Laszt kommentz

  • theos tzilag: "rokknyugger" Sok van . De nem homogén csoport egységesen kezelhető problémája. Valahová leírtam ,... (2018.08.23. 16:31) Omnipotens titánok
  • Szúrófény: @micimate: Tacitustól tudom, hogy azért lesz valakiből politikus, mert lopni akar. Jancsó Miklós "... (2014.08.02. 06:45) Egy illuzionista lázálma
  • Szúrófény: Nem messzi tájak felfedezője Demagógiában járt Göre Gábor Demagógia hatalmas, mondhatnám határt... (2014.08.02. 06:32) Álszent igazságosztás
  • Szúrófény: Abszurd mese Hol volt, hol nem volt az állami vagyon. A moszkvai világbirodalmon túl, az átláthat... (2013.05.29. 03:57) Abszurd vonal,...
  • Holnap Kapitány: Alternatív évértékelés, a hippikorszak muzsikájával: iloveyouso.blog.hu/2012/02/07/a_balkanra_tart (2012.02.08. 10:22) Az illuzionista hibajavítás
  • Utolsó 20

LMP - miért pont ott?

2010.09.06. 13:01 | jolanbela | 20 komment

Címkék: budapest politika demokrácia fenntartható fejlődés lmp választói egyenlőség

Minap a Kossuth rádiót hallgattam, amikor két politikai elemző elemzett (egy hölgy és egy úr, sajnos a nevükre nem emlékszek) és egyikük szerint a számadatok alapján az LMP-nek a fővárosban és alapvetően az egyetemi városokban van támogatottsága.

Vajon miért?

Töprengtem. Az okok többfélék, azonban én ezek közül úgy gondolom, hogy a legfontosabb az információ az ismeret hiánya, illetve a képzettség hiánya ezen információk szintetizálására.

Félreértés ne essék! Semmilyen formában nem arra gondolok, hogy azok, akik nem egyetemi városokban élnek, hülyék lennének. Dehogy! Elég ha csak a „józan paraszti ész” fogalmára gondolunk (ami nagyon is hiányzik a mostani politikából). Sokkal inkább arra kell gondolni, hogy a számok ismeretének hiányában bármekkora IQ-ja is van valakinek nehezen fogja megérteni, hogy mi a különbség a milliók és a milliárdok között, a betűk ismeretének hiányában nehezen fogja megérteni, hogy mi a különbség a racionális és a demagóg ígéretek között, a lehetőségek ismeretének hiányában nehezen fogja tudni elképzelni, hogy milyen elképesztően nagyszerű dolgokra is képes az ember, hogy a Földről kilépve a nagyon távolinak tűnő csillagok is elérhetőek lehetnek.

Jelenkori politikai elitünk kihasználva ezt a helyzetet az emberekkel: nem megértetni akar valamit, hanem kinyilatkoztat. Nem racionálisan érvel, hanem hangulatot kelt féligazságokra egyszerűsítve a valóságot. Egy szavazatért cserébe a megváltó anyagi gazdagságot ígéri a megkerülhetetlen, küzdelmes egyéni fejlődés helyett, annak szükségszerűségét relativizálva vagy egyenesen szükségtelenségét hirdetve.

Egyszóval érzelmeinkre, ösztöneinkre alapozva hiteti el velünk, hogy a Párt minden egyéni szükségeltünket kielégíti, és megoldja minden problémánkat, csak rá szavazzunk. És valóban! Mennyivel egyszerűbb ez a helyzet mindenki számára: a választópolgárnak nem kell megerőltető tanulással, küzdelemmel tölteni a drága idejét, amikor egyébként egyszerűen csak boldog is lehetne, csak a győztes Pártra kell szavazni. A Pártnak meg nem kell valódi megoldásokat kitalálni, mert azt elmagyarázni úgy sem kell/lehet a választóknak, hiszen még megerőltetnénk, akkor meg nem szavazna ránk. Illetve politika önérdekének megfelelő lépéseket a tudatlanság homályával tökéletesen el tudja fedni. Ezért aztán sok jóra nem számítok a volt és jelenlegi kormánypártoktól, hiszen nekik alapvetően ennek a helyzetnek a fenntartása, a választók tudatlanságának megőrzése jelenti hatalmuk zálogát. Következménye, hogy az LMP, vagy bármely hasonló formáció rétegpártként jelenik meg és nem is lesz képes ezt meghaladni.

Ez egy érzelmekre, ösztönökre épülő csapdahelyzet, amelyet véleményem szerint csak az értelem megerősítésével lehet megoldani. Az értelem megerősödéséhez egyéni szinten nyilvánvalóan az egyik kulcs az oktatás.

A társadalmi, politikai szinten az érdekeltségi hálózatokat kell megváltoztatni. Ennek keretében többek között újra kell gondolni a hatalom struktúráját, a fékek és ellensúlyok rendszerét. Persze nem úgy, ahogy a mostani politikai elit teszi, kizárólag önmaga hatalmi helyzetének bebetonozásával. A történelemben már sokan képzelték azt magukról, hogy kizárólagos joguk van értelmezni a világot és vezetni a népet, és mindannyiszor sokkal nagyobb nyomorúságot hagytak hátra bukásuk után, mint amikor hatalomra jutottak. A mostani okostojások azt képzelik magukról és ezt próbálják meg elhitetni a tömegekkel, hogy ők ugyanezeket a technikákat, megközelítést alkalmazva majd más végeredményre fognak jutni, mint elődeik.

Nem fognak.

Ez zsákutca.

Másik vonalon újra kell gondolni és le kell számolni demokratikusnak, előremutatónak látszó mítoszokkal. Véleményem szerint ilyen mítosz többek között a választójogi egyenlőség vagy a fenntartható fejlődés.

Sajnos, amíg emberiségünk nem képes ebből az áldemokratikus csapdahelyzetből kimászni, addig nem fog változni semmi. Pedig mostanra tényleg komoly globális problémák keletkeztek, amelyeket népnemzeti virtuskodással lehetetlen megoldani.

A bejegyzés trackback címe:

https://subnormalia.blog.hu/api/trackback/id/tr162274953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Klein Imre · http://subnormalia.blog.hu 2010.09.06. 16:27:44

Meg az is az okok közt lapul, hogy falun nem probléma a bicajozás... Szerintem jó helyen is van "rétegpártnak" az LMP - kicsit olyan lenne a felemelkedésük, mintha a macskatartók vezetnék az országot...

(Habár előrébb lennénk: van macskám. Hehe.)

Avatar 2010.09.16. 15:27:17

@Klein Imre: '94-ben a Fidesz kevesebb szavazatot kapott, mint most az LMP, '98-ban mégis ők alakíthattak kormányt. Igaz, ehhez kellett az is, hogy liberálisból hirtelen konzervatívvá váljanak közben és szövetségre lépjenek az általuk addig szalonképtelennek aposztrofált Torgyánékkal.
4 év alatt sokat építhet magán a párt, most még a "fiatal, városi, értelmiségi" imidzsük van (akárcsak a fidesznek valaha) de a képesek szakértelmet felmutatni és nyitni a vidék felé, akkor a következő választásokon komoly erőt képviselhetnek.

Dr. Klein Imre · http://subnormalia.blog.hu 2010.09.16. 15:50:01

@Avatar:
Lehet, hogy kinövik magukat. Viszont nem hiszem, hogy a rendszer nem keni őket is ugyanolyan szarossá, mint a többieket... És ez a bűnük: megint egy brigád, amelyik behülyítette az embereket, hogy "ők tiszták", "lehet másként", azaz felszippantották a változást várókat, elodázták a valódi változásokat... 4 vagy 8 évvel? Az eljövendő botrányaik függvénye...

2010.09.17. 22:27:36

@Klein Imre: Erre egyetlen megoldás van: még most, amikor tiszták, olyan szabályokat kialakítani, ami lehetőleg megakadályozza az elkurvulást. Ennek egyelőre sok jele van, az egyik fő selling pointjuk a nyilvánosság, az átláthatóság. Remélem, nem kell csalódni bennük.

A másik, a cikkhez kapcsolódva, még egy lehetőség van, mert az általad említett oktatás emelése az nagyon lassú folyamat. Meg kell próbálni az LMP által képviselt politikát érzelmileg is elfogadhatóvá, szerethetővé tenni - a vidéki emberek számára is. Mert egyébként nagyon sok olyan elve van az LMP-nek, amelyik kifejezetten a vidéknek szól - csak nem tudnak róla.

Dr. Klein Imre · http://subnormalia.blog.hu 2010.09.18. 10:47:56

@iii:
Adja a Jóisten, hogy igazad lesz - ha bármely párt tiszta maradhatna, az hatna a többire is plusz az újak felnövekedését segítené (mert azért gondolhatnak az emebrek mást az üdvözítő irányról, mint az LMP).

Jelen helyzetben én ennél messzebbre mennék (pesszimista állat volnék?): a választóknak a teljes politikai elit mögül ki kellene vonulni. Én ebben látom a kényszerítő erőt, amikortól újra odafigyelhetnének ránk...

2010.09.19. 21:04:55

@Klein Imre: Az LMP (és a Jobbik is részben) egyben pont kivonulás is...

jolanbela · http://subnormalia.blog.hu 2010.09.20. 06:50:37

@Klein Imre: A kivonulás ma is létezik. Kb. a választók 1/3-a nem megy el választani. Semmi hatása. A jelenlegi rendszerben a választóképes lakosság kb. 1/3-ának szavazatával politikai tejhatalom szerezhető. A pártok pedig a legminimálisabb szavazatarányt is hatalmuk legitimációjaként értelmeznék és kommunikálnák. Ha kevesebben vesznek részt max. leviszik a küszöböt. Jelenleg 25 %. Azé ez nem túl magas.

Dr. Klein Imre · http://subnormalia.blog.hu 2010.09.20. 06:58:01

@iii:
Igaz, a választóik egy része kivonulásnak értékeli a szavazatát, de ettől még a rendszert támogatják. Majd utána meglepődnek, hogy semmi különbség. Mondjuk ez csak vélemény - nem a s*ggemből jön a napfény. :)

@jolanbela:
Az érvénytelen szavazatokban hiszek: a nem-elmenés hallgatólagos beleegyezés. A "medve-anyátokkal-szórakozzatok" viszont helyezhetnek nyomást az "elitünkre" - ha lesz elég belőlük.

jolanbela · http://subnormalia.blog.hu 2010.09.20. 08:39:39

@Klein Imre: Az érvénytelen szavazatok vagy "senkire sem szavazok" irányok egy elem lehet, de ha ezekez nem lesznek automatikus közjogi következmények kapcsolva, akkor hatástalanok maradnak. Ha csak szimbolikusan meg lehet mutatni, hogy mennyire tele van a töke egy csoportnak a politikai elittel azon talán a politikai elemzők kicsit polémiázgatnak majd, de nagyjából ennyi.

2010.09.20. 09:49:33

@Klein Imre: Rendszert támogatják? Most te forradalmat reklámozol itt vagy elitváltást? A kettő nem ugyanaz.

Az LMP egyébként, legalábbis ha tartja magát a jelenlegi elveihez, jelentős, mit ne mondjak, forradalmi változásokat fog okozni a demokrácia gyakorlatában. Még akkor is, ha nem lesznek hatalmon, csak állandó izgágaságukkal stimulálják a változásokat. Persze megteheti a Fidesz a kétharmad birtokában, hogy ezt semmibe vegye, de lehet hogy ez megbosszulja majd magát.

Dr. Klein Imre · http://subnormalia.blog.hu 2010.09.20. 10:22:58

@iii:
A forradalom nem rossz ötlet :), de érdeklődés hiányában elmarad... Komolyabban: nem, az efféle anakronizmus nem old meg semmit, nem jó senkinek. Csupán azt fogalmaztam meg, hogy személy szerint nem hiszek az LMP-ben sem.

@jolanbela:
Automatizmus tényleg nincs a dologban. De kit kell megnyerni? A birkát, aki mindenképp szavaz / semmiképp sem megy el vagy azt aktív választót, aki kifejezi: mind menjetek a picsába... Szerintem az utóbbiaknak van erejük - onnéstól, amikor kimutathatóak és növekvő tendenciát mutatnak fel.

jolanbela · http://subnormalia.blog.hu 2010.09.20. 13:08:03

@Klein Imre: Nincs közöttünk vita abban, hogy az aktív választó kaphat egy x-elhető kis kört a szavazólapon, ami mellett az lenne pl.: "mindenki mennyen a picsába". Bennem ott van a kétely, hogy automatikus közjogi következmények nélkül lenne-e ennek bármilyen rendszer szintű hatása azon kívül, hogy néhány politikai elemző beszélget kicsit róla a választás előtt és után 1-2 hétíg. Ukrajnában van ilyen lehetőség. A legutóbbi választáson talán 5 vagy 6 % szavazott így. Hogy lenne bármilyen hatása arról nem tudok.
Szerintem a választójogi rendszert egy ponton nem elég megváltoztatni ahhoz, hogy annak érzékelhető hatása legyen, ezért mondom, hogy ez csak egy elem ebben a dologban.

Avatar 2010.09.20. 15:06:51

@jolanbela: Választójogi következmény lehetne néhány üresen maradó szék a parlamentben, ahova semelyik párt nem ültetheti le a maga embereit, nem jut hozzá senki a képviselőket megillető javadalmazáshoz. Emellett lehetne, hogy az üres helyek a szavazásokon mindig részt vesznek, de mindig "tartózkodom" állásponton vannak.
Van ilyen Ukrajnában?

2010.09.22. 10:14:05

@Avatar: Aki nem képes arra, hogy döntsön valami mellett, az ne legyen képviselve sem. Amíg 2 párt van, addig mindig van választás. Vagy tessék újat csinálni.

Dr. Klein Imre · http://subnormalia.blog.hu 2010.09.22. 13:47:45

@Avatar:
Nincs ilyen, de pontosan, ez nagyon jo otlet szerintem.
@iii:
Ez meg tevesztes - megintcsak szerintem. Szo nincs arrol, hogy ne tudnek valasztani, egyszeruen nem erdemlik a voksom. A legkisebb rossz elvenel kellene talalni eloremutatobbat. Raadasul hiaba altalanos vagy szeleskoru a felismeres, hogy csak igergetnek a partok a valasztasok okan, utana megvalosulas nuku, ha mind ezt csinalja...

2010.09.28. 10:40:57

@Klein Imre: Egyszerű: ne legkisebb rossznak tekintsd, hanem a legjobbnak.

Ott a logikai hiba, hogy ha nem szavazol, akkor a még rosszabb fog győzni. Az nyilván jobb megoldás lesz szerinted. Senkit nem érdekel a te nem-szavazásod, akkor sem, ha az emberek 90%-a nem megy el szavazni.

A cikkben semmi olyat nem írtál le, ami alátámasztaná azt, hogy miért is ne lehetne bízni az LMP-ben. Az LMP pont azoknak az génypontok mentén jött létre, amit a cikkben vázolsz. Az egyetlen érv, hogy azért nem kell őket támogatni, mert úgy sem fog nekik sikerülni. Hát így nem is...

Dr. Klein Imre · http://subnormalia.blog.hu 2010.09.28. 10:57:42

@iii:
A logikai hiba inkább ott van, hogy nem én írtam a cikket... Így átgondolva tarthatom az álláspontom? :)

2010.09.28. 11:11:56

@Klein Imre: Ami a cikkre vonatkozik, feltétlen.

jolanbela · http://subnormalia.blog.hu 2010.09.28. 11:19:32

@iii: "Senkit nem érdekel a te nem-szavazásod, akkor sem, ha az emberek 90%-a nem megy el szavazni."
Én azt gondolom, hogy inkább ez a megközelítés hibás. Nyilvánvalóan a választásokon 100 %-os választói részvétel eléggé a lehetetlen kategória, azaz ilyen szempontból az érvényesség részvételi küszöbének leszállítása praktikusnak tűnik. Azonban a 25 % nekem kicsit szerénynek tűnik, illetve a győztes győzelmét túlerősíti a választási rendszer. Meggyőződésem, hogy hibás az a rendszer, ahol a választásra jogosultak 1/3-ának szavazatával 2/3-nyi lehetőséget, gyakorlatilag tejhatalmat lehet szerezni.
Továbbá én semmi akadályát nem látom annak, hogy annak a véleményüknek is hangot tudjanak adni emberek, hogy egyik párttal sem értenek egyet. És ennek súlyt is lehet adni azzal, ha közjogi következményei lennének, azaz nem lenne mindegy, hogy hányan szavaznak ilyen módon. Ez igenis hozzá járulna ahhoz, hogy ne lehessen irreális, populista ígéretekkel választást nyerni.

2010.10.01. 12:13:13

@jolanbela: És milyen következményekre gondolsz?

A másik hiba, hogy pont a populista ígéretekkel lehet elcsalogatni szavazásra az embereket. Ez nem akadályozza meg. Lehetne fehér kockát bevezetni, de nincs semmi jelentősége, csak kicsit több munkát jelentene számoláskor.
süti beállítások módosítása